Kunnen de bulls de bitcoin koers weer naar 30.000 dollar tillen?

Bitcoin is de nieuwe week begonnen met kersverse dalingen. Het heeft er alle schijn van dat de bulls weer eens moeite hebben om zichzelf te verdedigen tegen de agressieve bears. Op het moment van schrijven handelt bitcoin op een koers van 27.972 dollar voor een daling van 1,76 procent over de afgelopen 24 uur.

Voor nu zijn de ogen van de markt vooral gericht op woensdag, want dan krijgen we weer nieuwe inflatiedata uit de Verenigde Staten.

Consumentenprijsindex

De hele bearmarkt begon in 2022 eigenlijk met het stijgen van de inflatie en de renteverhogingen van centrale banken die daar als reactie op volgden. Uiteindelijk begonnen investeerders zich door die renteverhogingen zorgen te maken over de toekomstige koers van bitcoin, met alle gevolgen van dien.

Inmiddels zijn we ruim één jaar verder en is de inflatie nog altijd meer dan aanwezig. De verwachting is dat de CPI voor deze maand wederom binnenkomt op 5,0 procent. Daarmee zou er niets veranderen ten opzichte van afgelopen maand.

Het probleem voor de Federal Reserve is dat de inflatie plakkeriger is dan gehoopt en op dit moment een beetje blijft hangen. Dat terwijl er door de renteverhogingen van de Amerikaanse centrale bank al behoorlijk wat dingen kapot dreigen te gaan in het financiële systeem.

Behalve de inflatie krijgen we deze week op donderdag ook nog belangrijke data over de Amerikaanse arbeidsmarkt, klimmen er vier beleidsmakers van de Federal Reserve achter het spreekgestoelte en maken veel grote beursgenoteerde bedrijven hun kwartaalcijfers voor Q1 2023 bekend.

Miners blijven verkopen

Ondertussen lijkt het erop dat bitcoin miners op de verkoopknop blijven drukken. Veel partijen binnen de mining-industrie moeten waarschijnlijk nog steeds de schade en ellende van 2022 opruimen en schoon schip maken. De door miners aangehouden reserves staan in ieder geval op het laagste niveau in twee jaar tijd.

Bij CryptoQuant deelt men in ieder geval dat het aantal bitcoin in de wallets van miners nog altijd aan een neerwaartse trend bezig is, ondanks het herstel van de koers in 2023. Daarnaast zijn de transactieopbrengsten nu extreem hoog, wat ook veel bitcoin oplevert.

Gisteren was er zelfs een blok waarin de transactiekosten hogen waren dan de bloksubsidie van 6,25 bitcoin. Wat dat betreft zou je zeggen dat het klimaat voor miners er in 2023 al een stuk beter op geworden is.

Kunnen de bulls de bitcoin koers weer naar 30.000 dollar tillen?

Bitcoin miners hebben op het moment van schrijven ongeveer 1,8 miljoen bitcoin in bezit. Wat het laagste niveau is sinds juli 2021. Aan de neerwaartse trend is te zien dat miners op dit moment echt nog verkopen om het hoofd boven water te houden na het ellendige jaar dat 2022 was voor de industrie.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....