Bitcoin ‘verslaat’ in ieder geval Tesla in 2022

De bitcoin koers is weer redelijk stabiel gebleven, ondanks het feit dat Wall Street vandaag weer in het rood is geopend. Vanaf het begin van het jaar gemeten schrijft bitcoin momenteel ongeveer een min van 60 procent en dat is natuurlijk niet fraai, maar daarmee presteert het nog altijd beter dan het Tesla van Elon Musk.

Tesla naar de haaien

Het aandeel Tesla heeft namelijk helemaal een dramatisch jaar achter de rug. Over 2022 gemeten staat het aandeel een ruime 72 procent in de min. Volgens Mike McGlone van Bloomberg is het bijna zeker dat bitcoin de strijd van Tesla zal winnen op de lange termijn. "De bijna met zekerheid dalende bitcoin supply versus de stijgende hoeveelheid aandelen Tesla zijn in het voordeel van bitcoin", aldus McGlone.

Aan de andere kant is het natuurlijk maar de vraag waarom je Tesla en bitcoin überhaupt met elkaar zou vergelijken. In feite hebben beiden assets niets met elkaar te maken, behalve dat Tesla in 2021 investeerde in bitcoin en daar later in zekere zin ook weer op terugkwam.

In eerste instantie kwam het daarop terug door te stellen dat het geen bitcoin-betalingen meer zou accepteren, vanwege de klimaatafdruk van mining. Daarna besloot Tesla nog een groot deel van zijn bitcoin te verkopen. Momenteel heeft het nog maar een relatief kleine hoeveelheid bitcoin op de balans staan.

Aandelen dumpen

Opvallend is dat Elon Musk de afgelopen periode best veel aandelen Tesla dumpte. Zowel Musk als zijn collega Zach Kirkhorn, verkochten samen voor ongeveer 41 miljard dollar aan Tesla-aandelen. Musk wist het gros van zijn aandelen te verkopen op een koers van 325 dollar, terwijl je nu nog maar 123,15 dollar voor een aandeel Tesla krijgt.

In die zin heeft Musk een behoorlijk goed moment uitgekozen om de aandelen te verkopen. Kimball Musk, de broer van Elon, kreeg het voor elkaar om de aandelen op de best mogelijke koers te verkopen. Hij haalde 109 miljoen dollar binnen op 409,69 dollar per aandeel.

Die verkocht uiteindelijk op de vrijdag van het weekend waarin Elon Musk een poll publiceerde met de vraag of hij aandelen Tesla moest verkopen op maandag. Wat dat betreft is dat ook een vreemde actie, waarbij voorkennis bijna niet te ontkennen is.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....