De bitcoin koers en het ritme van de halvings

Als je al wat langer meeloopt in de wereld van bitcoin, dan is het je ongetwijfeld niet ontgaan dat de beloning voor miners voor het vinden van een blok ongeveer iedere vier jaar halveert. Dit evenement noemen we in de bitcoin-gemeenschap de 'halving' en wat opvalt is dat de koers in cycli beweegt op het ritme van deze halvings.

Bodemperiode

Op het moment van schrijven zitten we in dat gedeelte van de halving-cyclus waarin bitcoin vaak een bodem weet te vinden. Dat is niet gebaseerd op basis van gevoel, maar op basis van het koersverleden. De Nederlandse analist Root brengt het ritme van de bitcoin koers prachtig in beeld met de onderstaande grafiek.

Als deze grafiek ook ditmaal weer uitkomt, dan is het nog ongeveer anderhalf tot we weer in een periode van hoop, kalmte en optimisme terechtkomen. Op het moment van schrijven zitten we volgens de grafiek van Root in een periode van paniek, capitulatie en depressie.

Dat komt redelijk overeen met wat we de afgelopen periode hebben gezien. De meeste mensen die wilden verkopen of niet helemaal zeker van hun zaak waren, hebben dat waarschijnlijk gedaan. Dan is het nu wachten op betere tijden, die er volgens de grafiek van Root langzamerhand weer aankomen.

De onzekerheid heerst

Aan de ander kant heerst er op dit moment nog een grote mate van onzekerheid. De inflatie is nog altijd torenhoog, centrale banken verhogen nog altijd de rente en de economie staat onder druk. Het is goed mogelijk dat bitcoin voor het eerst in zijn levensloop een recessie ingaat en we moeten nog maar zien hoe de koers zich dan gedraagt.

In principe hebben we dat nog nooit meegemaakt en heeft bitcoin alleen maar perioden van geldprinterij en overvloed meegemaakt. Natuurlijk zaten er wel mindere perioden tussen, maar een echte recessie zat daar nog niet bij. Normaal gesproken doet goud het op dat soort momenten goed, maar bitcoin wordt natuurlijk al jaren neergezet als een mogelijke concurrent voor goud.

Wat dat betreft wordt het extra interessant om de dynamiek tussen bitcoin en goud in de gaten te houden als er inderdaad een recessie aankomt.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....