Bitcoin vertegenwoordigt 1,6 procent van de totale waarde van fiatgeld

De grote websites op het gebied van cryptocurrency vergelijken de market cap van bitcoin vaak met die van altcoins. Als het gaat over de dominantie van bitcoin, dan bedoelt men vaak de dominantie ten opzichte van altcoins. Bij Bitcoin Magazine geloven wij dat bitcoin als geld geen concurrentie heeft van andere cryptocurrency’s. De beste manier om de dominantie van bitcoin als geld te meten is ten opzichte van goud, zilver en fiatgeld.

Bitcoin versus fiatgeld

De opkomst van bitcoin als geld is het beste te meten aan de hand van de totale omvang van de fiatmarkt. Op het moment van schrijven vertegenwoordigt bitcoin qua waarde ongeveer 1,6 procent van de markt voor fiatgeld. Als we uitgaan van een scenario dat bitcoin deze markt compleet domineert over 20 of 30 jaar, dan moet de koers vanaf hier nog ongeveer 62,5 keer over de kop.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Op zichzelf lijkt die 1,6 procent nog niet zo indrukwekkend. Je moet echter bedenken dat bitcoin in 2009 is gelanceerd ‘vanuit een zolderkamer’. Praktisch niemand was in bitcoin geïnteresseerd en bitcoin had op dat moment nog zeker geen monetaire waarde. In 2011 vertegenwoordigde de totale waarde van bitcoin bijvoorbeeld 0,001 procent van de fiatmarkt.

Bitcoin vertegenwoordigt 1,6 procent van de totale waarde van fiatgeld

In 2013 was dat percentage toegenomen tot 0,09 procent van de fiatmarkt en pas in 2017 schoten we omhoog naar 1,1 procent van de fiatmarkt. Langzaam maar zeker zien we hoe bitcoin zich een weg omhoog eet door het marktaandeel van andere fiatmunten. Hierbij wint het aan koopkracht ten opzichte van alle munten, maar verzwelgt het vooral de zwakste fiatmunten aan de rand van het financiële systeem.

De absolute schaarste van bitcoin is als een stofzuiger die langzaam alle monetaire waarde op aarde opzuigt. Althans, dat is wat er op dit moment lijkt te gebeuren. Als je er immers voor kunt kiezen om je vermogen te bewaren in een asset met een gegarandeerde absolute schaarste van 21 miljoen eenheden, waarom zou je dan ooit nog kiezen voor iets als fiatgeld, goud of zilver?

Bitcoin versus goud en zilver

Ook goud en zilver hebben er over de jaren flink aan moeten geloven. Op het moment van schrijven vertegenwoordigt bitcoin 4,6 procent van de market cap van goud en 83,1 procent van de market cap van zilver. Daarmee is zilver bijna onder water getrokken, maar zijn er voor het inhalen van goud zeker nog stappen te zetten.

Net als bij fiatgeld, zien we ook bij edelmetalen dat bitcoin langzaam maar zeker aan marktaandeel wint. Terwijl bitcoin in 2011 nog 0,002 procent van de goudmarkt en 0,014 procent van de zilvermarkt vertegenwoordigde, werd dat in 2013 al 0,23 procent van de goudmarkt en 2,7 procent van de zilvermarkt.

In 2017 klom bitcoin al op naar 49,1 procent van de zilvermarkt en 3,4 procent van de goudmarkt. Nu liggen die percentages dus op 83,1 procent voor zilver en 4,6 procent voor goud. De grote vraag is natuurlijk of deze trend van de afgelopen 10 jaar doorzet, afzwakte of omdraait.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....