Bitcoin verwerkte $339 miljard aan transacties in eerste drie weken van 2023

Het netwerk van bitcoin verwerkte in de eerste drie weken van 2023 voor $339 miljard aan transacties.

Bitcoin kent op protocolniveau maar één eenheid: een satoshi. Een bitcoin bestaat uit 100 miljoen satoshi. Om voor dit soort statistieken toch tot een dollarbedrag te komen moet je dus nog even rekenen. De rekensom is vrij simpel: je pakt de dagprijs van bitcoin op het moment dat het verstuurd werd. Dat doe je voor alle transacties binnen een bepaalde tijd.

In onderstaande grafiek zie je dat het netwerk van bitcoin elke week voor miljarden dollars een waarde verstuurt. Naast een hoop spaarders, zijn er ook veel mensen die BTC op meerdere of andere manieren gebruiken.

Deze zegt niets over het aantal betalingen voor goederen of diensten met bitcoin. Het gaat namelijk om elke transactie op het netwerk. Dat kunnen interne transacties zijn van het ene adres naar een ander.

De 'slechtste' week in dollartermen de afgelopen 2 maanden was de laatste week van 2022. Tussen kerst en oud en nieuw in was het qua dollarwaarde wat minder op het netwerk.

Voor de liefhebbers hebben we ook nog de pure data in bitcoin in plaats van dollars.

Computerkracht

Naast dollarstatistieken zijn er ook nog andere interessante dingen rondom bitcoin aan de hand. Zo zien we dat de bitcoin hashrate nog altijd stijgt.

De prijs van BTC is sinds de start van 2023 al flink gestegen. Dat betekent dat miners weer makkelijker winst kunnen boeken dan bij de bodemprijzen rond $16.000. Tegelijkertijd zien we aan de hashrate dat de concurrentie toe blijft nemen. De hashrate is een indicatie van de computerkracht dat strijdt om nieuwe bitcoin.

Miners krijgen naast de blocksubsidie (6,25 BTC per block) ook nog transactiekosten als beloning. De transacties die zij verwerken gaan gepaard met een vooraf aangegeven fee. Miners geven in de regel de voorkeur aan transacties met de hoogste transactiekosten.

Lees meer over:
Bitcoin nieuws

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...