Bitcoin verwerkte in bijna 14 jaar al meer dan 102 biljoen dollar aan transacties

391 totale weergaven

Als je van on-chain analyse houdt, dan kan Checkmate niet in je volglijstje ontbreken. Deze analist, die onder meer voor Glassnode werkzaam is, komt op dagelijkse basis met interessante inzichten en leuke feitjes over bitcoin. Ook nu weer schildert hij met behulp van de tools van Glassnode een plaatje waarin de hele geschiedenis van bitcoin gevangen is.

102 biljoen dollar aan transacties

Het bijzondere aan de bitcoin blockchain is dat we iedere transactie tot en met het eerste blok kunnen terugvinden. Alles is compleet transparant en dat maakt het mogelijk om de asset bitcoin op diepgaande wijze te analyseren. Op ieder moment in de tijd weten we precies hoeveel bitcoin er in omloop zijn. Dat klinkt misschien niet bijzonder, maar bedenk je maar eens hoe dat bijvoorbeeld gaat bij goud.

Niemand weet precies hoeveel goud er op de wereld is en al helemaal niet hoeveel we in de toekomst nog zullen vinden. Voor bitcoin is dat allemaal volledig duidelijk en transparant. Alleen op dat punt al vertolkt bitcoin beter de eigenschappen van een goede store of value dan goud.

Van een spaarmiddel wil je toch altijd weten hoeveel eenheden er in omloop zijn en wat je voor de toekomst kunt verwachten? Het is de transparantie en de verifieerbaarheid die bitcoin zo krachtig maken. Door alle transacties bij elkaar op te tellen, komt Checkmate er nu op uit dat bitcoin in zijn volledige levensloop voor 102 biljoen dollar aan transacties verwerkte.

Dat zijn overigens niet alleen maar economische transacties, hier zitten immers ook transactie bij van mensen die simpelweg hun wallets reorganiseren.

De geschiedenis van bitcoin in drie kleuren

Het gave aan alle cijfers en statistieken die we uit de blockchain kunnen halen, is dat je daar vervolgens grafieken mee kunt maken waar zoveel verhaal inzit. De onderstaande grafiek van Checkmate is een visuele weergave van die 102 biljoen dollar aan transacties.

"14 jaar van menselijk handelen, angst, hebzucht, pijn, overmoed, succes en falen is gevangen in drie simpele kleuren", aldus een bijna poëtische Checkmate over de bovenstaande grafiek. De blauwe berg in de grafiek geeft het totale aantal UTXOs weer.

De groene kleur staat op zijn beurt voor transacties die op een virtuele winst staan en de rode kleur voor transacties die voor nu een verlies moeten opschrijven. Het is best bijzonder om de volledige transactiegeschiedenis van bitcoin op zo'n simpele wijze voor je te zien.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....