George Gammon: “Obligatiemarkt schreeuwt recessie, koerswijziging Federal Reserve dichtbij”

De Amerikaanse yield curve is voor professionele beleggers een belangrijk instrument om de gezondheid van de economie in de gaten te houden. Normaal gesproken neemt de rente op Amerikaanse staatsobligaties toe naarmate de looptijd toeneemt. De rente op 2-jarige staatsobligaties is normaal gesproken lager dan die met een looptijd van 10 jaar. Nu is dat even niet het geval en dat is problematisch.

Waarom is dat problematisch?

Over het algemeen wensen investeerders een hogere rente naarmate de looptijd van een obligatie toeneemt. Dit komt omdat ze dan een langere periode niet bij hun geld kunnen en andere, mogelijk betere, investeringen moeten laten schieten.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Op het moment van schrijven is de rente op kortlopende Amerikaanse staatsobligaties met een looptijd van 1 jaar en 2 jaar al hoger dan die met een looptijd van 10 jaar. Meestal zien we dat alleen als investeerders verwachten dat de rente op korte termijn omlaag gaat.

Ze proberen dan nog massaal om de relatief hoge rente (momenteel 4,198 procent op de 10-jarige staatsobligaties) zo lang mogelijk vast te leggen. "De obligatiemarkt zegt hiermee eigenlijk dat we in (of bijna in) een recessie zitten en dat de Federal Reserve snel van koers zal wijzigen", aldus George Gammon via Twitter.

De macro-econoom heeft zijn ogen vooral gericht op de Amerikaanse staatsobligaties met een looptijd van 3 maanden, die qua rente nu ook bijna hoger staan dan de obligaties met een looptijd van 10 jaar. Op 18 oktober sprongen deze al even kort over de 10-jarige staatsobligaties heen en het lijkt erop dat ze dat weer van plan zijn.

Wat betekent dit voor bitcoin?

De professionals van de obligatiemarkt verwachten op korte termijn een recessie en om die reden een koerswijziging van de Federal Reserve. In principe is dat waar de markt al maanden op wacht. De renteverhogingen van de Federal Reserve hebben de markt al vanaf het begin van het jaar in zijn greep.

We moeten echter niet te vroeg juichen, want meestal maken de markten nog één diepere bodem na een koerswijziging van de Federal Reserve. Het is dus goed mogelijk dat we nog een slag omlaag maken, voordat er een nieuwe bullrun kan starten, ook na een koerswijziging van de Federal Reserve.

Dit komt omdat de Federal Reserve niet zonder reden van koers wijzigt. Ze doen dat, zeker met de nog altijd torenhoge inflatie, alleen als er binnen het financiële systeem iets breekt. Dat dwingt een hoop grote spelers om assets te verkopen, wat een vlucht naar dollars veroorzaakt en daar gaat ook bitcoin het lastig mee krijgen.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....