‘Bitcoin volatiliteit op laagste punt in de geschiedenis’

Bitcoin staat bekend als een extreem volatiele asset waarbij stevige koersfluctuaties op dagelijkse basis regelmatig voorkomen. Langzaam maar zeker verandert dat beeld echter en lijkt bitcoin steeds stabieler te worden.

De bovenstaande grafiek van Will Clemente op Twitter laat zien hoe de kwartaalgrafiek van bitcoin steeds minder volatiel oogt. Waar we voorheen van kwartaal tot kwartaal flink schommelden, zijn de laatste paar kandelaren flinterdun.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Nog nooit eerder in de geschiedenis

Nog nooit eerder in de geschiedenis van bitcoin wisten we twee achtereenvolgende flinterdunne kwartaalkandelaren te printen op deze grafiek. Wat dit betekent van voor de koers is ook voor de analisten een lastige discussie.

Sommigen zijn er zeker van dat de twee achtereenvolgende mini-kandelaren een teken van enorme consolidatie zijn. Consolidatie betekent dat een trend eindigt en dat het wachten is op het begin van een nieuwe trendbeweging.

Anderen zien de relatief lage volatiliteit van bitcoin als teken dat de markt langzaam volwassen wordt. Stilte voor de storm of een markt die in een fase van volwassenwording zit. We gaan het de komende weken tot maanden zien.

Bitcoin en de maand april

Bitcoin heeft het eerste kwartaal van 2022 afgesloten met een min van 1,46 procent ten opzichte van 1 januari 2022. Hetgeen het kleinste negatieve kwartaal in de geschiedenis van bitcoin markeert.

In het vierde kwartaal van 2021 noteerden we een plus van 5,45 procent, wat de op één na kleinste positieve kwartaalstijging in de geschiedenis van bitcoin is. Alleen het derde kwartaal van 2018 met een stijging van 3,61 procent in 90 dagen was minder spannend.

Als we naar de geschiedenis voor de maand april kijken, dan kunnen we groen vuurwerk verwachten. Slechts in drie van de afgelopen tien aprilmaanden noteerden we rode cijfers voor bitcoin. Met een minimale daling van 1,6 procent en een maximale daling van 3,46 procent.

De aprilmaanden van 2017 tot en met 2020 waren explosieve groene maanden voor bitcoin. Met een minimale groei van 32,71 procent in 2017 tot een maximale groei van 34,36 procent in 2019. Gebeurt dit opnieuw? Dan kunnen we de aanval op de all-time high openen.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....