Bitcoin volgt aandelenmarkten met duikeling naar laagste koers sinds januari

Bitcoin heeft het zwaar en is op maandag naar de laagste koers sinds januari gevallen. Hiermee beweegt het in grote lijnen synchroon met de Amerikaanse techaandelen die men kwalificeert als zogenaamde risk-on assets.

In de ochtenduren viel bitcoin naar 33.266 dollar, waarmee het dieptepunt van januari van 32.951 getest werd. Zakken we onder dat niveau, dan bereiken we de laagste koers sinds juli 2021.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin en Nasdaq 100 krijgen klappen

De Nasdaq 100, de Amerikaanse techbeurs, heeft vorige week een duikvlucht van 1,5 procent gemaakt en komt daarmee op een jaarverlies van 22 procent uit. Tech-aandelen lijken het vooral zwaar te hebben met de reactie van de Amerikaanse Federal Reserve op de opruiende inflatie.

Als reactie op de hoge inflatie heeft de Federal Reserve afgelopen week de rente met een half procentpunt verhoogd. Futures van de Nasdaq gingen in de Aziatische ochtendhandel wederom omlaag met 0,8 procent.

Volgens Matt Dibb van het in Singapore gevestigde bitcoin-bedrijf Stack Funds zijn er ook andere factoren die een rol spelen bij de bitcoin-dip. Onder andere de beperkte liquiditeit in het weekend en de problemen bij stablecoin-platform Terra dat de afgelopen weken voor miljarden aan bitcoin kocht.

Markt houdt Terra scherp in de gaten

De markt houdt de prestaties van UST, de belangrijkste stablecoin van het Terra-ecosysteem, scherp in de gaten vanwege de bitcoin-reserves die het bedrijf heeft om de koers op gelijke hoogte met de dollar te houden.

Afgelopen weekend werd het protocol geconfronteerd met een verkooporder van 280 miljoen dollar aan UST, waarmee de koppeling met de Amerikaanse dollar tijdelijk in gevaar kwam. Als reactie op de volatiliteit heeft Terra besloten om 750 miljoen dollar aan bitcoin uit te lenen.

Wat dat precies betekent voor de komende weken is onduidelijk, maar het toont vanuit Terra in ieder geval geen kracht. Terra heeft als plan om in totaal voor 10 miljard dollar aan bitcoin te kopen, waarvan het nu ongeveer 3 miljard dollar achter de rug heeft.

De problemen op de markt kunnen dat plan echter in gevaar brengen en met de perikelen van afgelopen weekend lijken de eerste barsten in het ecosysteem daar. Het is afwachten in hoeverre Terra in staat is om die barsten te lijmen en daarna door te gaan met het kopen van bitcoin.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens
langs in onze Telegram
chat
, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

De prijs in euro’s bij Bitvavo:

Disclaimer: dit is géén financieel advies. Cryptocurrency’s zijn risicovolle assets.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden.