Bitcoin voor het eerst sinds 2022 op koers van 31.000 dollar

Bitcoin is het jaar 2023 fantastisch begonnen. De eerste ruim drie maanden zijn tot nu toe behoorlijk feestelijk geweest voor de koers. Vanaf de bodem van 15.500 dollar van afgelopen jaar zijn we inmiddels ook al bijna 100 procent opgestegen met de huidige koers van bijna 31.000 dollar. Het sentiment wordt langzaam positief en dat is precies wat we nodig hadden.

Voor het eerst in tien maanden

Met het aantikken van de 31.000 dollar vandaag is bitcoin voor het eerst in tien maanden weer op dat koersniveau aangekomen. Daarmee lijkt het herstel definitief ingezet. Het is echter nog veel te vroeg om van een nieuwe bullmarkt te spreken, daarvoor zitten we ook nog te ver verwijderd van de all-time high van 69.000 dollar.

De laatste keer dat bitcoin op het huidige koersniveau zat was in juni 2022, een paar maanden voordat FTX implodeerde en de markt een diepe bearmarkt instuurde.

Deze week is daar weinig meer van te voelen, want de bitcoin koers explodeerde al van 27.000 naar ruim 30.000 dollar. Dat is een stijging van ruim 10 procent, waarmee de market cap van bitcoin langzaam maar zeker richting de 600 miljard dollar klimt.

Vanaf het begin van 2023 gemeten staat bitcoin nu op een plus van 86,27 procent. Dat zijn getallen waar je mee thuis kunt komen. Gemiddeld zijn investeerders al blij als ze op jaarbasis een rendement van 10-20 procent kunnen pakken op een financiële asset. Wat dat betreft blijft bitcoin bijzonder.

Hebzucht neemt toe

Naarmate bitcoin zich verder weet te herstellen en de groene cijfers in 2023 dikker en dikker worden, neemt ook de hebzucht in de markt toe. Volgens de welbekende Fear & Greed Index – een index die het sentiment van investeerders in de markt meet door verschillende statistieken samen te voegen – is er op dit moment behoorlijk veel hebzucht in de markt.

Bitcoin voor het eerst sinds 2022 op koers van 31.000 dollar

Op het moment van schrijven scoort de Fear & Greed Index 68/100 en begint de hebzucht dus behoorlijk toe te nemen. Er is nog geen sprake van extreme hebzucht, maar dat moment begint er wel aan te komen.

Als bitcoin nog even zo doorgaat met stijgen, dan is het goed mogelijk dat we dat niveau binnenkort bereiken. Zodra de index aangeeft dat er “extreme hebzucht” in de markt is gaat de bitcoin koers vaak wel richting een top.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....