Bitcoin-vriendelijke Próspera bijt van zich af na kritisch artikel in The Guardian

Eerder deze week verscheen er in The Guardian een artikel waarin een berg aan kritiek werd uitgestort over de bitcoin-vriendelijke stad Próspera uit Honduras. The Guardian beschrijft Próspera als een bitcoin-vriendelijk belastingparadijs met luxueuze woningen waarvoor de lokale bevolking wordt misbruikt.

Lokale bevolking maakt zich zorgen

Sommige inwoners van het naburige Crawfish Rock maken zich zorgen om eventueel uit hun huis gezet te worden vanwege de expansieplannen van Próspera. In het artikel beschrijft men het hoofdkwartier als onderdeel van "een landschap dat is beschadigd door een bulldozer en bezaaid is met diepe gaten voor de fundering van de volgende constructiefase", aldus The Guardian.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het is een volgende aanval op de Hondurese bitcoin-stad die eerder de Zones for Employment and Economic Development (ZEDEs) ingetrokken zagen worden door de overheid. Dit stukje wetgeving was namelijk cruciaal voor Próspera om als onafhankelijke zone binnen Honduras te opereren.

De general counsel of de hoofd-jurist van Próspera, Nick Dranias, claimt dat de artikelen zoals die in The Guarden een voorbeeld zijn van een stroom aan leugens en misinformatie van de mainstream media. In een artikel op Twitter deelt hij "de waarheid" over Próspera.

Een vertegenwoordiger van Próspera geeft aan dat de relatie met de lokale gemeenschap juist goed is. "We hebben een fantastische relatie met de lokale gemeenschap en zijn de grootste werkgever van de regio. Er zijn slechts twee gemeenschapsleden die ons niet mogen en de media spreekt enkel en alleen met die twee", aldus de vertegenwoordigen.

Het conflict met de overheid

Próspera ligt sinds het intrekken van de ZEDE-wetgeving door President Castro van Honduras in april in de clinch met het land. Na het intrekken van de wet heeft het project 12 maanden de tijd om zichzelf in een andere vorm te registreren. Daar heeft Próspera geen trek in.

Begin juni heeft Próspera dan ook een verzoek ingediend om alsnog hun ZEDE-status te behouden zoals overeengekomen in 2017. Volgens Próspera heeft het op basis daarvan voor tenminste 50 jaar nog een geldige ZEDE-status.

In een blogpost van 4 juni schrijft Próspera dat het falen van Honduras om zich aan de overeenkomst te houden resulteert in een schending van de internationale en Hondurese wetgeving. Daarbij zou het een boodschap vormen dat geen enkele buitenlandse investering veilig is in Honduras.

Het bedrijf geeft aan te hopen dat internationale arbitrage vermeden kan worden en dat de overheid besluit zich te houden aan de ZEDE-overeenkomst. Próspera is namelijk van plan om de komende jaren honderden miljoenen dollars te investeren in het land.

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Binance komt klanten tegemoet met $4,4 miljard aan verkeerd gestorte fondsen

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Binance komt klanten tegemoet met $4,4 miljard aan verkeerd gestorte fondsen

Binance heeft succesvol $4,4 miljard aan digitale activa teruggehaald voor gebruikers die fouten maakten bij...

Nieuws
CEO Buckley van Vanguard gaat met pensioen, stapt de miljardenbeheerder nu wél in bitcoin ETF’s?

Tim Buckley, de CEO van Vanguard Group, gaat aan het einde van 2024 met pensioen....

Nieuws
Crypto Mom: “Financiële systeem moet decentraliseren”

Hester Peirce, een commissaris van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), is van mening...

Nieuws
Opnieuw Amerikaanse bank in de problemen, bullish voor bitcoin (BTC)?

New York Community Bank ($NYCB) viel gisteren met 20 procent naar beneden om daarmee zijn...

Lees meer