Bitcoin-vriendelijke Próspera bijt van zich af na kritisch artikel in The Guardian

Bitcoin-vriendelijke Próspera bijt van zich af na kritisch artikel in The Guardian

Eerder deze week verscheen er in The Guardian een artikel waarin een berg aan kritiek werd uitgestort over de bitcoin-vriendelijke stad Próspera uit Honduras. The Guardian beschrijft Próspera als een bitcoin-vriendelijk belastingparadijs met luxueuze woningen waarvoor de lokale bevolking wordt misbruikt.

Lokale bevolking maakt zich zorgen

Sommige inwoners van het naburige Crawfish Rock maken zich zorgen om eventueel uit hun huis gezet te worden vanwege de expansieplannen van Próspera. In het artikel beschrijft men het hoofdkwartier als onderdeel van "een landschap dat is beschadigd door een bulldozer en bezaaid is met diepe gaten voor de fundering van de volgende constructiefase", aldus The Guardian.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het is een volgende aanval op de Hondurese bitcoin-stad die eerder de Zones for Employment and Economic Development (ZEDEs) ingetrokken zagen worden door de overheid. Dit stukje wetgeving was namelijk cruciaal voor Próspera om als onafhankelijke zone binnen Honduras te opereren.

De general counsel of de hoofd-jurist van Próspera, Nick Dranias, claimt dat de artikelen zoals die in The Guarden een voorbeeld zijn van een stroom aan leugens en misinformatie van de mainstream media. In een artikel op Twitter deelt hij "de waarheid" over Próspera.

Een vertegenwoordiger van Próspera geeft aan dat de relatie met de lokale gemeenschap juist goed is. "We hebben een fantastische relatie met de lokale gemeenschap en zijn de grootste werkgever van de regio. Er zijn slechts twee gemeenschapsleden die ons niet mogen en de media spreekt enkel en alleen met die twee", aldus de vertegenwoordigen.

Het conflict met de overheid

Próspera ligt sinds het intrekken van de ZEDE-wetgeving door President Castro van Honduras in april in de clinch met het land. Na het intrekken van de wet heeft het project 12 maanden de tijd om zichzelf in een andere vorm te registreren. Daar heeft Próspera geen trek in.

Begin juni heeft Próspera dan ook een verzoek ingediend om alsnog hun ZEDE-status te behouden zoals overeengekomen in 2017. Volgens Próspera heeft het op basis daarvan voor tenminste 50 jaar nog een geldige ZEDE-status.

In een blogpost van 4 juni schrijft Próspera dat het falen van Honduras om zich aan de overeenkomst te houden resulteert in een schending van de internationale en Hondurese wetgeving. Daarbij zou het een boodschap vormen dat geen enkele buitenlandse investering veilig is in Honduras.

Het bedrijf geeft aan te hopen dat internationale arbitrage vermeden kan worden en dat de overheid besluit zich te houden aan de ZEDE-overeenkomst. Próspera is namelijk van plan om de komende jaren honderden miljoenen dollars te investeren in het land.

Lees meer over:
Bitcoin adoptie politiek

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties