‘Bitcoin heeft weinig intrinsieke waarde’, aldus de gouverneur van de Bank of England

821 totale weergaven

Bitcoin (BTC) heeft misschien een beetje extrinsiek waarde omdat mensen het willen hebben, dat stelt de gouverneur van de Bank of England. Andrew Bailey is ondanks de huidige problemen in de wereld (mede veroorzaakt door het geldsysteem dat we hebben) nog niet overtuigd van het alternatief dat bitcoin heet. Dat meldt Reuters.

En dat is niet heel verassend, want BTC is uiteindelijk ontstaan om het beleid van centrale banken een halt toe te roepen. Dat laatste is (nog) niet gelukt, maar er is wel een groeiend ecosysteem rondom bitcoin.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Vraag en antwoord

Bailey ging bij de Bank of England in gesprek met het Britse volk. Hij zei dat hij ‘erg nerveus werd’ van mensen die bitcoin gebruiken als betaalmiddel. Een bijzondere opmerking, want een bitcoin transactie is relatief veilig en duidelijk: verstuurd is verstuurd, er is dan geen weg meer terug.

De gouverneur voegt daar aan toe dat je als belegger rekening moet houden met de volatiliteit. Een terechte waarschuwing die je wel vaker hoort. Elke investering kleeft een risico aan.

Waarde

Bailey: ”Ik moet eerlijk zijn. Het is moeilijk om te zeggen dat bitcoin, zoals we dat noemen, intrinsieke waarde heeft.” De bitcoin koers staat op het moment van schrijven rond de prijs van $11.500 per BTC. Dus waar de waarde ook vandaan komt: er is vraag naar en men is bereid er voor te betalen.

In maart van dit jaar waarschuwde Bailey nog dat je al je geld kunt verliezen als je bitcoin koopt.

Kortom: de beste man is geen fan. Logisch ook, want als bitcoin blijft groeien dan is het mogelijk een gevaar voor centrale banken. Zo ver zijn we echter nog lang niet.

Wat heeft dan wel waarde?

Het mag geen verassing worden genoemd: het hoofd van de centrale bank is wel te spreken over stablecoins of Central Bank Digital Currency’s (CBDC’s). Stabelcoins hebben ‘nuttige voordelen’ op het gebied van betaalverkeer.

In de wereld van bitcoin wordt ook druk gebouwd en geëxperimenteerd om het betaalgemak te verbeteren. Het beste voorbeeld daarvan is waarschijnlijk het Lightning Network. Via het Lightning Network kun je razendsnel bitcoin transacties doen die goedkoper en dus sneller zijn dan on-chain.

Lees ook een ander opvallend nieuwtje uit het kamp van de Engelse centrale bank: Bank of England overweegt negatieve rente. Is Bitcoin een alternatief?

Lees meer over:
Bitcoin nieuws

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...