Bitcoin wallet Samourai gaat atomic swaps met Monero inbouwen

Samourai Wallet werkt aan een implementatie van atomic swaps tussen bitcoin en monero.

Samourai Swaps 

De open-source bitcoin wallet focust zich volledig op privacy. Met onder andere PayNyms en de Whirlpool CoinJoin integratie, gebruiken veel bitcoiners het om hun UTXO's weer een extra laagje privacy te geven.

Daar komt nu dus een extra optie bij: monero-swaps. Het levert direct weer controverse op, zoals wel vaker gebeurt met Samourai, omdat een groep bitcoiners het ongepast vindt om iets anders dan bitcoin te gebruiken. Belangrijke notitie: de wallet krijgt níet een monero-balans. De swap zul je met een externe wallet moeten voltooien.

Enfin, de ontwikkelaar SamouraiDev deelt op Twitter een screenshot met een aantal regels code die de geautomatiseerde transacties (of swaps) tussen BTC<>XMR moeten kunnen regelen. Een ander account genaamd Pokkst, afkomstig uit de monero-community, plaatste eerder al een cryptische reeks computercode.

Omdat zowel de inputs als outputs van monero-betalingen verborgen zijn, kun je door tijdelijk gebruik te maken van deze basislaag geldstromen verhullen voor buitenstaanders. Als je na een poosje weer terug 'swapt' naar bitcoin, is het onduidelijk waar jouw (bit)coins vandaan komen.

Reacties

Zogezegd zorgt het nieuws voor verdeeldheid in de community. Giacomo Zucco, een bekende bitcoiner, denkt dat de wallet is "gecompromitteerd", mogelijk een overheid - daarbij verwijzend naar een tweet uit 2018.

Samourai moest hier wel op reageren in een aparte blogpost: "We strongly, categorically and unequivocally deny this allegation."

Ook op het officiële Twitter-account reageert Samourai gevat op de scherpe veroordelingen:

"Gatekeep zoveel je wilt. We zullen dwars door je heen bulldozeren zoals we vanaf de eerste dag onbeschaamd hebben gedaan. Cross-chain atomic swaps tussen BTC en XMR zijn er, we hebben hard gewerkt om het te realiseren, veeg de tranen van je delicate kleine laserogen."

Nou goed, de toon is gezet. Er zijn (als we Twitter mogen geloven) al een aantal cryptobezitters die hun XMR of BTC willen inleggen als liquiditeit voor de swaps. Op enkele reacties van bitcoiners om de wallet te boycotten, zijn de comments overwegend positief.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsprivacy