Ruim 10 miljoen crypto wallets erbij in 2019, groei van 472% sinds 2016

Betalen met bitcoin (BTC) staat nog in de kinderschoenen, maar het aantal (mobiele) wallets is in 2019 gestaag gegroeid. Eind 2018 waren er 32 miljoen wallets, tot en met het derde kwartaal van 2019 is dit aantal gegroeid naar 42 miljoen stuks.

Bitcoin – en cryptowallets in 2019

Dat blijkt uit cijfers van Statista, die elk kwartaal nieuwe cijfers publiceert. Ter verduidelijking: het gaat om blockchain wallets: bitcoin wallets, maar ook wallets van bijvoorbeeld ethereum of een andere cryptovaluta.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

In de onderstaande grafiek is de continue groei duidelijk zichtbaar. Een vergelijking:

Actieve adressen?

Er zijn een aantal kanttekeningen te plaatsen bij de cijfers:

Ter vergelijking pakken we cijfers van Blockchain.info erbij. Het aantal ‘unieke’ bitcoin adressen schommelt tussen de 350.000 en 700.000 per dag.

Anders dan bij een email-adres, wordt er – in principe – voor elke transactie een unieke nieuw bitcoin adres aangemaakt (die doorgaans 14 dagen geldig is). Het aantal actieve adressen is een indicator hoe actief een netwerk gebruikt wordt.

Lightning Network

De bitcoin – en cryptomarkt staat nog volledig in de kinderschoenen qua marktgrootte en technologische adoptie.

De cryptomarkt is met een waarde van 197 miljard dollar ruim 35 keer kleiner dan de goudmarkt. Een van de manieren om adoptie te meten is het aantal (mobiele) wallets om met crypto af te rekenen.

Ook op technologisch vlak zijn er nog de nodige reuzenstappen te zetten voordat er honderden miljoenen mensen met bitcoin gaat afrekenen.

Als technologie zaagt bitcoin aan de fundamenten van de monetaire economie. Hoewel de financiële wereld bitcoin vooral classificeert als anti-cyclische asset cq. investering, is bitcoin ‘by default’ bedoeld als betaalmiddel zonder bemoeienis van staat of (commerciële) bank.

Niettemin is de huidige status quo dat centrale partijen (exchanges, banken) de bewaarfunctie naar zich toe trekken. Deze maand werd bekend dat ook de ING bitcoin voor klanten gaat bewaren onder een aparte crypto licentie.

Lightning Network

De bovenste cijfers hebben betrekking op zogenaamde on-chain transacties, transacties op de basislaag (layer 1) van bitcoin.

Momenteel is het Lightning Network in continue ontwikkeling, een secundaire laag bovenop layer 1 om betalen met bitcoin op te schalen.

Zo zijn er in 2019 ook steeds meer Lightning wallets geïntroduceerd. We zetten een paar nieuwtjes omtrent dit thema op een rij:

Lees ook – Bitcoin en belastingaangifte 2019: alle tips & tricks op een rij

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...