Bitcoin was in 2011 al op Nederlandse televisie in aflevering Spuiten en Slikken

Bitcoin was in 2011 al op Nederlandse televisie in aflevering Spuiten en Slikken

Wist je dat Bitcoin al in 2011 terug te zien was op de Nederlandse beeldbuis? In het programma Spuiten en Slikken kwam het digitale internetgeld al even voorbij.

Bitcoin op Nederlandse TV

De video is een reportage over Silk Road. Dit was een website die is opgericht door Ross Ulbricht. Het idee erachter was dat deze website vrije handel van goederen faciliteerde, wat voornamelijk neer kwam op drugs en wapens. Later is de oprichter hier ook voor opgepakt en zit hij nu een dubbele levenslange celstraf uit.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

In de video gaat Nicolette Kluijver langs bij onderzoeksjournalist Erik Noomen. Hij legt uit hoe je Silk Road via Tor kunt bezoeken. Na enkele seconden is hij op de website aanbeland en nu komt ook bitcoin (rond minuut 3) in beeld. Op deze vrije handelsplaats is het vrije internetgeld immers de gangbare valuta.

Ten tijde van de opname kostte één bitcoin slechts $10,90, zoals te zien is in onderstaand screenshot. Voor 280 bitcoin kon je XTC kopen en voor 5 pillen hydrocodone van 7,5 mg betaalde je zo'n 4 BTC.

Bitcoin was in 2011 al op Nederlandse televisie in aflevering Spuiten en Slikken

Anoniem? Illegaal?

De onderzoeksjournalist benoemt dat "bitcoin speciaal is gemaakt voor illegale tranacties". Hoewel dit narratief vandaag de dag nog vaak terug komt, was dit natuurlijk niet het idee van Satoshi.

Hij/zij wilde een nieuw monetair systeem optuigen voor peer-to-peer betalingen met een schaarse digitale en decentrale valuta. Daar hoorde ook het privacy-vriendelijke karakter bij. Bitcoin is bedacht voor íedereen, niet slechts voor criminelen.

Jan Kloppen van de hackersstichting beaamt in de reportage dat het achterhalen van bitcoinbetalingen lastig is. "Het blijkt dat het wellicht traceerbaar is, maar in de praktijk is het iets dat eigenlijk niet kan."

In 2011, toen de video werd opgenomen, kon je nog zonder KYC-procedures bitcoin aanschaffen. Ook bestonden bedrijven als Chainalysis en Ciphertrace nog niet.

Nikolette en Erik bestellen uiteindelijk de drug DMT (en na enkele encryptie-trucjes) en betalen met bitcoin. Een van de duurste drugleveringen ooit.

Bekijk hier de hele video:

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoinmeester Silk Road

Koop bitcoin bij Bitvavo en profiteer nu nog van gratis handelen tot 1000 euro!

Meld je hier aan

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Koop bitcoin bij Bitvavo en profiteer nu nog van gratis handelen tot 1000 euro!

Meld je hier aan