Deze Bitcoin whale plaatst een short van $100 miljoen, wat betekent dat?

1236 totale weergaven

Een Bitcoin (BTC) whale heeft een shortpositie geopend van 100 miljoen dollar deze zondag. Gaat een deel van de markt winst nemen?

Bitcoin whale opent short

Op 16 oktober lag de Bitcoin prijs nog op $11.200 om daarna een mini-rally te maken naar $16.495 afgelopen vrijdag. Een absolute groei van $5.295 en een procentuele groei van 47% in één maand.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Dat zijn klinkende cijfers en voor een deel van de markt reden om tussentijds winst te nemen. In dit specifieke geval heeft een belegger een short positie van 100 miljoen dollar geopend op de derivatenbeurs Bybit. Volgens een gerucht zou het om een miner gaan die om cash verlegen is.

Waarom dan willen verkopen rond het prijsniveau van $16.000? Een van de verklaringen is liquiditeit, want dit is een zone waar veel kopers én verkopers samenkomen en een loopgravenoorlog uitvechten.

Die vele koop – én verkooporders zorgen samen voor veel liquiditeit en zodra je een berg Bitcoin hebt, is dat juist gunstig. Want hoe hoger de liquiditeit, hoe lager de kans dat de prijs zakt als je een relatief grote hoeveelheid BTC verkoopt.

Winstnames?

De bovenstaande pseudonieme handelaar CL liet er op Twitter een aantal scenario’s op los, zo meldt Cointelegraph. Zodra de markt zeer gretig is, dan worden ook dergelijke grote verkooporders snel opgegeten zonder dat de spotprijs er echt van last van heeft.

Markttechnisch betekent dat een short squeeze, waardoor de koers weer ruimte heeft om te laten gaan stijgen.

Maar een dergelijke grote verkooporder kan ook andere spelers ’triggeren’ om te gaan verkopen. Dan kan de prijs wel snel zakken en voor een ommekeer in de markt zorgen.

Nieuwe on-chain data van CryptoQuant laten ook een voorzichtig signaal zien: het storten van grote hoeveelheden BTC op exchanges. Een signaal dat men BTC verkoopklaar wil maken.

De Gemini exchange van de Winklevoss geldt als een betrouwbare, compliant beurs, geschikt om een grote bulk te liquideren. Zie de piek helemaal recht onderin de grafiek.

Deze Bitcoin whale plaatst een short van $100 miljoen, wat betekent dat?

Volgens de eerder genoemde CL zit de huidige markt anders in elkaar dan in 2017. Toen was er sprake van extreme koersschommelingen, nu mist hij die schokkerige beursbewegingen.

Dat de markt zich anders gedraagt, past bij de analyses van onder meer statisticus Willy Woo. Deze stelt dat de huidige rally afkomstig is van bedrijven die de prijs organisch ‘pumpen’ op de spotmarkt en niet op de derivatenmarkt.

Woo ziet dat het “slimme geld” als de reden dat de koers vanaf $11.200 een vlucht nam naar $16.495.

Korte termijn

Tussentijdse winstnames of niet, hoe moeten we op de korte termijn de koers benaderen? We zien dat het sentiment extreem gretig is, wat de kans op een correctie juist vergroot want de markt raakt overkocht.

Deze Bitcoin whale plaatst een short van $100 miljoen, wat betekent dat?

Dat beleggers winst nemen en dat het leidt tot dipjes is niet dramatisch. Het is belangrijker om te kijken waar de koers vervolgens landt.

Volgens analist en handelaar Josh Olszewicz zit BTC nog steeds in een parabolische groeifase. De koers moet voorlopig de $15.300 en $15.500 om in deze fase te blijven.

Daar sluit de Nederlandse trader en analist Crypto Michaël zich bij aan. Hij ziet $15.500 – $15.650 als een cruciale supportzone.

Volgens de eerder genoemde Willy Woo is er voorlopig niets aan de hand. De koers schudt bearish signalen van zich af.

Start-up fase

Op fundamenteel niveau bevindt Bitcoin zich als technologie, betaalmiddel en investeringsvehikel pas in de kinderschoenen. Woo classificeert deze betaal – en spaartechnologie treffend als een start-up, implicerend dat ze nog steeds ondergewaardeerd is tegen een spotprijs van $16.000.

Ook de quant Plan B, maker van het veelbesproken stock-to-flowmodel, blijft zeer optimistisch over de toekomstige prijs. De komende 13 maanden is een prijs van tussen de $100.000 en $288.000 mogelijk volgens zijn statistisch model.

Dat komt vooral omdat in 2020 door de halvening het dagelijks nieuwe Bitcoin gehalveerd is van 1.800 naar 900. Dat terwijl de vraag ogenschijnlijk alleen maar groter is geworden door onder meer de komst van PayPal als koper op de wereldmarkt, het uitbreiden van het trustfonds door Grayscale én de populariteit van de Cash App van Square.

Hou altijd rekening met plotse schommelingen. Bitcoin behoort tot de hoogste risicoklasse 6 qua belegging.

De prijs in euro:

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCwhale

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...