Bitcoin whale uit 2012 ontwaakt en verplaatst 740 BTC

357 totale weergaven

Eens in de zoveel tijd is er een 'oude' Bitcoin bezitter die zijn fortuin verzilvert. Zo ook gisteren weer. Een onbekend persoon heeft $26 miljoen aan bitcoin verstuurd. Deze sats stonden al negen jaar onbewogen in de blockchain.

Vroege Bitcoiner

Verschillende bots op Twitter maken melding van de transactie. Het gaat om een transactie met een input van 740 BTC en twee outputs: een van 100 BTC en eentje van iets minder dan 640 BTC. Beide nieuwe ouputs zijn alweer uitgegeven door de bezitter.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin whale uit 2012 ontwaakt en verplaatst 740 BTC

De input van de transactie dateert uit 2012. Op 31 mei om 22:46 werd de UTXO aangemaakt, waarna deze vervolgens dus meer dan negen jaar onaangeroerd is gebleven. Dit is allemaal terug te zien op de verschillende blockexplorers.

UTXO staat voor Unspent Transaction Output. Lees op onze uitlegpagina meer over deze term.

De bitcoin komen overigens níet uit het Satoshi-tijdperk. Ondanks dat de sats al bijna een decennium op het adres stonden, is het nog langer geleden dat Nakamoto, de bedenker van Bitcoin, voor het laatst van zich liet horen. De laatste communicatie dateert van 13 december 2010.

Visualisatie

Omdat álle on-chain transacties voor altijd in full nodes uit te lezen zijn, kun je een mooie visualisatie maken van alle transacties op bepaalde momenten. Zo maakt UTXO.live elke dat automatisch een overzicht van de transacties van die dag, ínlcusief de 'leeftijd' van de inputs van de transactie.

De grafiek van gisteren zag er als volgt uit. Je ziet helemaal links (bij het jaar 2012) de bovengenoemde transactie.

Bitcoin whale uit 2012 ontwaakt en verplaatst 740 BTC

Oudere transacties

Af en toe komen er weer van deze oude bitcoin tot leven. Vorige maand kwam er nog $11 miljoen aan bitcoin uit 2011 tot leven. Vorig jaar verstuurde een vroege Bitcoiner nog $500.000 aan BTC die ook al tien jaar stilstonden.

Het is dus zeker niet de eerste keer dit jaar dat een vroege Bitcoiner zijn BTC verplaatst. Anderhalf jaar geleden gingen er nóg oudere BTC over de toonbank, namelijk afkomstig uit februari 2009. Op 3 januari werd het allereerste block gemined.

Het was toen voor het eerst sinds augustus 2017 dat er BTC uit de eerste jaren van het protocol werden verplaatst. De eigenaar had dus ruim 11 jaar gewacht met het verzenden van de transactie.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!