‘Bitcoin whales drijven via deals de prijs omhoog in 2021’

459 totale weergaven

Grote entiteiten met 1.000 bitcoin of meer domineren de transacties op het bitcoin netwerk.

'Whales bepalen bitcoinmarkt'

Die conclusie trekt Ki Young Ju op basis van on-chaindata van zijn eigen platform CryptoQuant. Hij heeft transacties van en naar exchangewallets van deze analyse uitgesloten.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Zowel in 2017 als in 2021 zien we de gemiddelde transactiewaarde on-chain hoger worden, vlak voordat de bitcoinprijs een volgende run maakt. Doordat whales over-the-counter inkopen vindt er een supply squeeze plaats.

Want beurzen moeten in dezelfde aanbodvijver vissen als bijvoorbeeld over-the-counter desks en in sommige gevallen zijn het een en dezelfde partij en dan krijgen de deals met een hogere marktwaarde voorrang met de levering van hun bitcoins.

'Bitcoin whales drijven via deals de prijs omhoog in 2021'
bron: CryptoQuant

Spoiler: het is een aanname van deze ervaren onchainanalist, maar daarmee is het nog géén feit.

Opvallend is in ieder geval de gelijkenissen met de bullmarkt van 2017, toen er in de maanden voor de koerspiek ook transacties met volume van 1 miljoen dollar of hoger het on-chainbeeld beheersten.

Dat patroon werkt als volgt:

  • het is in het belang van grote entiteiten zoals beleggingsfondsen dat ze 'ongemerkt' grote hoeveelheden bitcoin kunnen kopen zónder dat de prijs teveel stijgt
  • ze kopen daarom via over-the-counter handelsdesks, want daar zijn op maat gemaakte deals mogelijk
  • deze transacties zijn wél zichtbaar op de bitcoin blockchain, vandaar dat on-chainanalisten erop aanslaan
  • maar deze transacties vinden plaatsen buiten de exchangewallets. Terwijl exchanges de plek is waar de spotprijs van bitcoin wordt bepaald
  • kortom, ze kunnen geruisloos inslaan

Hij krijgt onder meer bijval van zijn Duitse collega Jan Wuestenfeld, die ook analyses levert aan CryptoQuant. Wuestenfeld vindt het 'aannemelijk' dat de transacties zijn te relateren aan OTC-platforms.

Hij staaft zijn uitspraak met een eigen grafiek, waarbij hij concludeert dat 'een groot deel van het transactievolume niet voor de rekening van beurzen komt'.

Of de beweringen van beide analisten kloppen of niet, feit is dat er steeds minder bitcoin op beurzen te vinden is, een trend die sinds maart 2020 is ingezet.

Grote partijen zijn minder afhankelijk van de spotbeurzen en kopen in via bijvoorbeeld de brokerage arm van Coinbase (Tesla en MicroStrategy) of bijvoorbeeld ItBit (PayPal) of andere gespecialiseerde partijen die vraag en aanbod van grote hoeveelheden bitcoin bij elkaar brengen. Het zijn namelijk ook een bulk aan vermogenden die niet beursgenoteerd zijn maar wél actief zijn op de markt.

Het is in hun belang dat ze stilletjes steeds meer BTC kunnen inslaan zonder dat de prijs te snel stijgt en de particuliere belegger wakker wordt.

Van een échte gekte zoals eind 2017 is nog géén sprake onder de retail-belegger, terwijl de professionele beleggers die wakker zijn geschud door bijvoorbeeld inflatie of misschien door inkoopacties van Elon Musk, Jack Dorsey en Michael Saylor inmiddels hun schaapjes steeds meer op het droge hebben.

Sommige marktpartijen, zoals recent Apple, vindt het nog te risicovol om bitcoin op hun bedrijfsbalans te hebben.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...