Whales voeren druk op de bitcoin prijs op en kopen 31.848 BTC op één dag

Met de dagelijkse Bitcoin On-chain Update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt.

Bitcoin is transparant door middel van een blockchain. Welke signalen zien we on-chain?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Disclaimer: dit is géén financieel advies!

1. Whales

Whales zijn entiteiten op met 1.000 bitcoin of meer in bezit. Het is zéér gemêleerde groep: exchanges, fondsen, adviseurs, miners, vroege bitcoiners, miljardairs, et cetera. Allemaal whales.

Analist Will Clemente ziet dat 'whales' op donderdag maar liefst 31.848 BTC hebben gekocht.

Het opkopen van liquide BTC heeft gevolgen voor centrale beurzen. De balans van deze beurzen is nu tien dagen achtereen dalende.

De prijs komt tot stand door middel van vraag en aanbod. Neemt het aanbod af en de vraag toe, dan gaat de prijs van een goed omhoog.

We zitten duidelijk momenteel in een markt van schaarste in plaats van een overaanbod. Schaarste zet druk op de bitcoin prijs.

De balansen bij exchanges ervaren momenteel een historische daling. Slechts 13% van de bitcoin in omloop is in handen van beurzen.

Ter vergelijking: in maart 2020 lag het percentage met 17% op een hoogtepunt.

In ruim anderhalf jaar is er sprake van een daling van 4 procentpunten, dat is bijna een daling van 25%.

2. Coin Days Destroyed (CDD)

Via de indicator Coin Days Destroyed (CDD) is het gedrag van lange termijn investeerders te meten.

Het aantal ‘coin days’ geeft informatie hoeveel dagen een bitcoin niet uitgegeven is (stilstaat of slaapt). Worden de 'jonge' munten verkocht of juist de 'oude' munten?

Zodra deze metric stijgt, dan is het volume van vernietigende munten dan het zevendaagse gemiddelde.

Maar we zien in de onderstaande grafiek vrijwel geen pieken. Eens te meer een bevestiging van sterke handen die steeds meer van de supply in handen hebben, klein (plankton of garnaal) of groot (whale of blue whale).

In de ogen van Glassnode ben je een lange termijn investeerder (LTH) als je je bitcoin 155 dagen (~5 maanden) of meer hebt vastgehouden.

Karakteristieke kenmerken van een LTH'er: hij accumuleert de dips maar hij verkoopt bij de toppen.

Analist TXMC heeft onderzocht wat de verhoudingen zijn tussen de lange en korte termijn investeerders momenteel.

In zijn ogen hebben we nog géén tijdelijke top bereikt, want de LTH'ers houden hun handen op hun wallet voorlopig. Zodra dat verandert, is het opletten geblazen.

3. Handelaren

Vorige week hebben ze gezien wat voor impact de derivatenmarkt kán hebben. Een lawine van geliquideerde future contracten deden ook de prijs van de onderliggende asset bitcoin zakken in korte tijd.

Het financieringspercentage is voorzichtig positief. Handelaren die denken dat de bitcoin prijs in de toekomst gaat stijgen, betalen dan een premie aan de handelaren aan de andere kant van het contract (short).

Volgens de medeoprichter van Glassnode is het sentiment weliswaar bullish, maar handelaren zijn nog steeds voorzichtig na de liquidaties van vorige week waarbij er miljarden dollars zijn verloren.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...