Bitcoin whales sterven uit: wat betekent dit voor de koers?

1037 totale weergaven

Het aantal Bitcoin (BTC) whales zit volgens de cijfers van Glassnode op het laagste punt sinds tien maanden, reden om ons zorgen te maken? Dat lijkt tegenstrijdig met de informatie die we continu krijgen. Zijn institutionele beleggers juist niet bezig om posities op te bouwen?

Het is zeker waar dat bedrijven als Square en Tesla grote hoeveelheden bitcoin opgekocht hebben de afgelopen maanden. Square heeft bijvoorbeeld voor 394 miljoen dollar aan bitcoin in bezit en Tesla voor meer dan 2 miljard. Ondanks dat neemt het aantal whales – adressen met 1.000+ bitcoin – het afgelopen jaar af.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Nog iets meer dan 2.000 whales

De afgelopen maand is het aantal bitcoin whales flink gekelderd. Precies een maand geleden in april hadden we nog 2.231 whales in het netwerk en nu zijn dat er nog maar 2.167, het laagste aantal in tien maanden.

Dat is nogal een verandering ten opzichte van januari, want op dat moment bereikte het aantal whales juist een all-time high. Is er iets aan de hand waar we ons zorgen over moeten maken?

Betekent het dalende aantal whales dat grote investeerders alweer klaar zijn met bitcoin? Volgens Pedro Febrero hoeft dat niet per definitie zo te zijn. De analist van Quantum Economics denkt dat alle bitcoin op dit moment juist meer verdeeld raken door grote hoeveelheden kleine investeerders die instappen.

Vermogensverdeling bitcoin steeds beter

“Voor een betere vermogensverdeling binnen bitcoin moet het aantal whales significant omlaag,” aldus Febrero. Ook Alex Kruger ziet het niet per se als iets negatiefs: “het is slechts ruis,” zo liet hij weten.

Het lijkt erop dat de analisten gelijk hebben, want het aantal adressen dat tussen de 0,01 en 1 bitcoin in handen heeft is dit jaar flink omhoog geschoten. Sinds het begin van het jaar zijn er 710.000 adressen bijgekomen met dit aantal bitcoin.

Om dat in context te plaatsen, in heel 2020 is het aantal adressen met 0,01 – 1 bitcoin met 610.000 toegenomen. Daarbij moet gezegd worden dat meer adressen niet per definitie meer mensen betekent. Het kunnen natuurlijk ook grote hodlers zijn die hun bitcoin over meerdere adressen verspreiden.

Voorlopig lijkt het erop dat whales steeds minder invloed op de bitcoin koers krijgen en dat alle bitcoin steeds “eerlijker” worden verdeeld.

Lees meer over:
whales

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....