Bitcoin whales verkopen massaal hun BTC: Waarom gebeurt dit?

19326 totale weergaven
Bitcoin whales

Volgens CryptoQuant hebben grote Bitcoin houders, ook wel Bitcoin whales genoemd, in de afgelopen twee weken meer dan $1 miljard aan BTC verkocht. Deze verkoopactiviteit valt samen met aanzienlijke uitstromen uit Amerikaanse Bitcoin ETF’s. Wat betekent dit voor de Bitcoin koers?

Bitcoin whales en miners verkopen hun BTC

CryptoQuant meldt dat langetermijnhouders van Bitcoin en miners de belangrijkste verkopers zijn. Er is weinig teken van nieuwe koopinteresse. Dit blijkt uit de daling in UTXO-leeftijdsbanden, wat meer verkoopactiviteit betekent.

Data van CryptoQuant laat zien dat Bitcoin whales meer dan $1,2 miljard aan BTC hebben verkocht, waarschijnlijk via brokers en niet direct op de markt. De daling in UTXO-leeftijdsbanden bevestigt de toename in verkoopactiviteit.

bitcoin UXTO

“Traders vergroten hun Bitcoin bezit niet, en de vraag van grote houders blijft zwak,” zeggen analisten van CryptoQuant. Ze wijzen ook op de vertraagde groei van stablecoin liquiditeit, die sinds november 2023 op het laagste niveau ligt.

Verdwijnen Bitcoin miners door kunstmatige intelligentie?

Sommige analisten denken dat Bitcoin miners steeds meer naar de snelgroeiende AI-sector kijken. Door de lagere beloningen na de halvering verkopen miners hun Bitcoin en verkennen ze nieuwe kansen in AI, dat ook veel rekenkracht nodig heeft.

Lucy Hu, senior analist bij Metalpha, zegt: “Sinds de Bitcoin halvering diversifiëren miners naar de AI-industrie. Door de daling in beloningen zoeken ze nieuwe inkomstenbronnen. AI-bedrijven hebben veel energie-intensieve datacenters nodig, en Bitcoin miners spelen hierop in.”

Markttrends en ETF-uitstromen

Sinds begin juni is de Bitcoin koers gedaald van $71.000 naar net boven de $65.000. Dit komt door een sterkere dollar, minder risicobereidheid en winst in traditionele aandelenindices. In dezelfde periode zagen Amerikaanse ETF’s die Bitcoin volgen, uitstromen van meer dan $600 miljoen, de slechtste prestatie sinds eind april.

Sommige analisten waarschuwen dat zonder nieuwe groeifactoren de Bitcoin koers verder kan dalen. Volgens sommige analisten zou de prijs op korte termijn de $60.000 kunnen testen als er niks veranderd in het marktsentiment.

Lees meer over:
Bitcoin whales

    Door: Dirk van Haaster

    Met meer dan vier jaar werkervaring binnen crypto, heeft Dirk aanzienlijke expertise opgedaan in het schrijven van content over van alles dat met Web3 te maken heeft. Dirk behaalde zijn master in Strategic Management aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, waar hij afstudeerde met de cum laude ond...