Bitcoin whitepaper staat dankzij Craig Wright nu op overheidswebsites Colombia en Estland

De Bitcoin whitepaper is dankzij Craig Wright weer een hot item. Door de aantijgingen van ‘CSW’ aan het adres van de website bitcoin.org, is het document op een hele reeks nieuwe (digitale) plekken terug te vinden. Nu wordt de whitepaper zelfs gehost op websites van de overheid van Colombia en Estland.

Bitcoin whitepaper

Het begon allemaal exact een week geleden. Advocaten van Craig Wright eisten dat de websites bitcoin.org en bitcoincore.org de whitepaper van Satoshi Nakamoto offline haalden. Ze beweren dat het document het auteursrecht schendt omdat ‘CSW’ het zou hebben geschreven.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Na een korte discussie op GitHub en Twitter tussen ontwikkelaars en andere Bitcoiners, blijkt nu dat Bitcoin er alleen maar sterker van is geworden. Want hoewel werd overwogen om te luisteren naar Wrigt, is de whitepaper nu op honderden andere (nieuwe) websites geplaatst.

Hoewel de aanklacht van Faketoshi sowieso al onzin was, laat het mooi zien hoe Bitcoin werkt. Het is van iedereen. Bitcoin is antifragiel: het wordt sterker van ’tegenslag’. Bitcoin (en dus ook de whitepaper) is niet kapot te krijgen door een centrale partij aan te vallen.

Al snel pakten verschillende techbedrijven de hype op. Onder de hastag #BitcoinPDF is te zien waar de whitepaper momenteel allemaal gehost is. Onder andere Square Crypto, MicroStrategy (via hope.com) en Facebook (via Novi) doen mee. Het zijn er eigenlijk teveel om op te noemen.

  • Paradigm
  • Chaincode
  • Coin Center
  • Nakamoto Institute
  • Casa

Je kunt de whitepaper overigens ook met een eigen node ‘downloaden’ vanuit de blockchain met onderstaande code:

bitcoin-cli getrawtransaction 54e48e5f5c656b26c3bca14a8c95aa583d07ebe84dde3b7dd4a78f4e4186e713 | sed ‘s/0100000000000000/n/g’ | tail -n +2 | cut -c7-136,139-268,271-400 | tr -d ‘n’ | cut -c17-368600 | xxd -p -r > bitcoin.pdf

Websites overheden 

Sinds gisteren mogen we zelfs overheden aan de lijst toevoegen. Sten Tamkivi deelt op Twitter dat Estland ook van de partij is. Het land is bekend om haar e-Residency, een digitale identiteit voor ondernemers vanuit de hele wereld. Het land is mede hierdoor erg populair onder Bitcoin bedrijven.

Al snel volgde ook Colombia, getuige deze tweet:

Ook de burgemeester van Miami heeft laten weten dat ze mee gaan doen met dit initiatief. Hij vertelde onlangs nog dat hij overweegt om en deel van de kasreserves van de stad om te zetten naar Bitcoin. Ook wil Francis Suarez een cryptovriendelijk regelgevend kader opstellen. Wie weet gaan Israël, Wyoming, India en Texas ook nog wel volgen.

Mocht Craig Wright zijn zaken willen voortzetten, dan mag hij nu wel een leger aan advocaten aan het werk gaan zetten om alle organisaties, bedrijven en zelfs landen aan te klagen.

Wil je meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
BTCCraig Wright