Ruzie over whitepaper Bitcoin tussen Wright, ontwikkelaars en community

1285 totale weergaven
|

Advocaten van Craig Wright eisen dat de websites bitcoin.org en bitcoincore.org de whitepaper van Satoshi Nakamoto offline halen. Ze beweren dat het document het auteursrecht schendt. Het is het begin van een rel tussen ontwikkelaars, de community en ook het kamp van Bitcoin SV, een splitsing van Bitcoin Cash.

Bitcoin whitepaper

Als reactie op deze aanklacht heeft Cobra, de pseudonieme eigenaar van Bitcoin.org, geweigerd om iets te doen. Zijn mening is dat de whitepaper is gepubliceerd onder de licentie van het MIT, waardoor het gratis op het internet is te delen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Daarnaast ontkent Cobra de claims tegen hem, zoals dat Wright zegt dat hij de eigenaar is van het domein Bitcoin.org.

“We geloven dat er geen twijfel over bestaat dat wij het wettelijke recht hebben om de Bitcoin whitepaper te hosten. Bovendien heeft Satoshi Nakamoto een bekende openbare PGP-sleutel. Daarom zou het cryptografisch mogelijk dat iemand zichzelf verifieert als Satoshi Nakamoto. Helaas heeft Craig dit niet kunnen doen.”

Als de échte Satoshi nog leeft of bestaat, zou Nakamoto kunnen opstaan om een einde te maken aan deze onrust. Het feit dat Wright dit niet doet of kan doen, zegt veel.

Craig Wright

Craig Wright fraudeert al jaren claims dat hij de bedenker van Bitcoin zou zijn. Nog nooit heeft hij echter écht kunnen bewijzen dat hij de enige echte genie achter en schrijver van de whitepaper was.

Het advocatenkantoor Ontier geeft te kennen dat Wright de whitepaper op 31 oktober 2008 publiceerde als ‘Satoshi Nakamoto’. In mei 2019 registreerde Wright een auteursrechtclaim op de whitepaper bij het US Copyright Office. Dit is echter iets dat iedereen kan doen, en dus heeft het geen enkele waarde.

Cobra noemt de beweringen van de advocaat vals en ontkent ook dat Wright enige aanspraak op de website had.

Internetrel

Intussen gaat de internetrel ook verder tussen ontwikkelaars. Op GitHub is er een discussie geopend en is besloten om de whitepaper wél van de website te halen. De meningen zijn verdeeld, want hoewel er enkele ACK’s zijn gegeven, is dit proces in de ogen van sommige ontwikkelaars erg snel gegaan. Ook Cobra mengt zich in de discussie.

Wladimir van der Laan zet deze stap kracht bij met de volgende uitspraak:

“The licensing status of this file is unclear. It can be found in enough places by now, and as this site is about Bitcoin Core (a specific implementation), not about Bitcoin in general, the whitepaper doesn’t necessarily need to be hosted here.

Unless anyone can point to an explicit place where Satoshi licensed it under a free license, legally it is safer to remove it from the bitcoin-core.org site.”

Hij is van mening dat de whitepaper niet perse op bitcoin.org hoeft te staan, omdat het al op tal van websites te downloaden is. Voor de zekerheid heeft hij besloten om het maar uit de code van bitcoin.org te halen, middels een pull request. Inmiddels heeft de Nederlander op Twitter ook gereageerd op deze beslissing.

Cobra reageert ook op deze stap:

“Helaas probeerden Bitcoin Core-ontwikkelaars de whitepaper van bitcoincore.org te verwijderen, als reactie op deze aantijgingen van inbreuk op het auteursrecht, waardoor deze valse beweringen geloofwaardig werden. Dit gaat ongetwijfeld worden gebruikt om nieuwe valse beweringen kracht bij te zetten.”

Cobra beweerde dat Bitcoin Core-ontwikkelaars ook “munitie aan de vijanden van Bitcoin geven, zich bezighouden met censuur en de integriteit van Bitcoin in gevaar brachten”.

Decentraal geld

Het laat als te meer zien dat Bitcoin decentraal is. Satoshi heeft het fundament gelegd en de eerste pilaren gebouwd. Nu is er wereldwijd een consortium van ontwikkelaars en betrokkenen die zorg dragen over het netwerk.

De eigenaar van het domein is Cobra, de lead maintainer van de code is Wladimir van der Laan en het protocol van Bitcoin Core wordt verbeterd door tal van ontwikkelaars. Daarnaast zijn er duizenden nodes, een getal wat in 2021 een recordhoogte bereikte en zijn er duizenden miners die luisteren naar de spelregels van de open source software.

Eerder was er ook al een soortgelijke ruzie over de woorden blocklist en blacklist in de code. Dat liep uiteindelijk met een sisser af.

Als je deze visie van ‘decentraal geld’ bekijkt, merk je al snel dat de aantijgingen van Wright bizar en onorthodox zijn. Door de actie van ‘CSW’ ontstaat er onrust tussen ontwikkelaars en in de community. Deze sociale onrust wordt ook wel eens gezien als een van de potentieel grootste gevaren voor Bitcoin.

Het laatste woord is er nog niet over geschreven. Bitcoin Magazine NL houdt de ontw

Wil je meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!