Bitcoin wordt in België níet gezien als effect

De Belgische financiële regelgever bevestigt haar standpunt over bitcoin. Samen met alle altcoins worden de cryptocurrency’s die uitsluitend door computercode worden uitgegeven niet als effecten gezien.

Regels in België

De uitleg komt van de Belgische Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Eerder deze maand bracht het een rapport uit als vervolg op een concept van juli 2022. Daarin werd destijds om commentaar gevraagd.

De verduidelijking dat bitcoin géén effect is, komt na een toenemend aantal vragen over de bestaande financiële wet- en regelgeving van België in combinatie met digitale activa.

Hoewel de autoriteit wettelijk niet bindend is volgens het Belgische recht of het recht van de Europese Unie, verklaart de toezichthouder dat cryptocurrency’s volgens haar “stappenplan” als een effect zouden worden geclassificeerd als het werd uitgegeven door een persoon of entiteit:

“Als er geen emittent is, zoals in gevallen waarin instrumenten worden gecreëerd door een computercode en dit niet gebeurt in uitvoering van een overeenkomst tussen emittent en belegger (bijvoorbeeld bitcoin of ether), dan zullen in principe de Prospectusverordening, de Prospectus Wet en de MiFID-gedragsregels niet van toepassing zijn.”

Het document betreft een stappenplan dat als richtlijn moet dienen totdat de Markets in Crypto Assets (MiCA) regelgeving van het Europees Parlement wordt aangenomen. De verwachting is dat deze begin 2024 van kracht gaat.

Ondanks dat cryptovaluta dus niet per definitie automatisch effecten zijn, zijn ze wel onderworpen aan andere regelgeving.

In de Verenigde Staten is er een soortgelijke discussie gaande. Er loopt onder andere een rechtszaak tegen Ripple, terwijl bitcoin de hoek van commodities in wordt geduwd. De vraag is of de regulering van bitcoin als activa daarom onder de CFTC of onder de SEC moet komen te vallen.

In Nederland valt bitcoin onder box 3 van de belastingregels.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
BelgieBitcoin nieuws