Bitcoin ATM’s in België komen onder strenger toezicht te staan

In België krijgen bitcoin ATM’s (of pinautomaten) te maken met strengere regels. Minister van Financiën Vincent van Peteghem maakt bekend dat er meer toezicht komt op transacties van cash geld naar bitcoin. Dat meldt Business AM.

Ondernemers in deze tak van sport moeten zich registreren bij de Belgische financiële toezichthouder, de FSMA. Ook beurzen, brokers en andere bitcoinbedrijven moeten zich hier aanmelden.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Als je als ondernemer in de fout gaat riskeer je boetes tot wel 10.000 euro.

Criminaliteit

Bij dit soort maatregelen wordt altijd gewezen naar criminelen die mogelijk gebruik maken van zo’n bitcoin pinautomaat. Het was (en is) mogelijk om anoniem met contant geld bitcoin te kopen. In Nederland hebben apparaten vaak een ID-plicht bij een bepaald bedrag.

Eigenaren van de apparaten krijgen om witwassen en andere criminele geldstromen te voorkomen te maken met de strenge regels. Ook de gemiddelde klant heeft hier last van: je kunt namelijk niet meer bitcoin kopen zoals je dat eerst deed. Je moet extra informatie delen.

Van Peteghem laat wel optekenen dat een verbod op bitcoin echt niet aan de orde is: “Cryptomunten zijn niet meer weg te denken uit onze samenleving.” De Belgische politicus vindt dat iedereen die ‘normaal’ wil investeren dat moet kunnen doen: ”Tegelijkertijd mogen we niet blind zijn voor het feit dat criminelen mogelijkheden zien om met behulp van cryptomunten op een snelle manier cash geld wit te wassen.”

Bitcoin ATM

Een bitcoin ATM werkt vrij eenvoudig: jij betaalt contant geld en je krijgt bitcoin naar je adres gestuurd. Vaak is het een kwestie van een QR-code scannen en het is geregeld. Veel van deze pinautomaten bieden ook de omgekeerde optie: je kunt bitcoin verkopen voor cash.

Dit soort diensten zijn geschikt voor mensen die liever niet via het digitaal bankverkeer hun BTC kopen. Vaak met privacy overwegingen in het achterhoofd. Deze groep wordt ook gestraft.

Kortom: uitbaters van Bitcoin pinautomaten krijgen meer verantwoordelijkheden.

Lees meer over:
ATMBelgieBitcoin nieuws

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...