De Beukelaer: ‘Te veel regulering stopt innovatie’
De Brussels Blockchain Week gaat vooral over de toekomstige regels. Onderwerp van gesprek: aankomende regels en richtlijnen.
“Als er één ding waar Brussel symbool voor staat dan is het de regelgeving”, laat mede-oprichter van het evenement, Christophe de Beukelaer, optekenen tegenover Decrypt. Brussel is het hart van de Europese Unie. En laat De Beukelaer nu ook een politicus zijn.
De Beukelaer krijgt zijn salaris in euro’s en laat ze omzetten in bitcoin bij de Belgische broker Bit4you. Als volksvertegenwoordiger in het Brussels Hoofdstedelijk Parlement verdient hij €5.500 per maand. Hij is naar eigen zeggen de eerste Europese politicus die op deze manier op de voorgrond treedt als bitcoiner.
De Beukelaer: ‘We zijn geen maximalisten of anarchisten, wij denken dat crypto iets voor de wereld kan doen. We denken niet dat het de oude wereld kapot gaat maken.” De Belgische politicus is van mening dat de nieuwe en oude financiële wereld naast elkaar kunnen bestaan.
Hij voegt daar aan toe: “ Te veel regulering stopt innovatie.”
Salaris in bitcoin
De Belgische politicus is dus niet bepaald objectief te noemen. De beste man is al een tijdje bezig met BTC. Eerder waarschuwde hij al voor de risico’s van te veel en te strenge regels: “Het is de rol van de politicus om het publiek bewust te maken van deze maatschappelijke veranderingen die eraan komen. We kunnen niet langer onwetend blijven over deze nieuwe wereld!” schreef hij op zijn eigen website. “Het is een beetje alsof je je vastklampt aan de koets of kaars als auto’s en gloeilampen verschijnen. Adoptie zal exponentieel zijn.”
Volgens DeCrypt waren er weinig beleidsbepalers aanwezig bij de Brussels Blockchain Week. Bitcoin heeft als protocol weinig met de rest van de cryptowereld te maken. Tegelijkertijd wordt er in de wet- en regelgeving vaak op een hoop gegooid met een doorsnee kaartenhuis van tokens. Mede daarom is het relevant om te kijken hoe het sentiment is.
Also read
Harde lijn Europese Unie: bitcoin bedrijven verliezen vergunning na overtreden witwasregels
Timing
De timing van Brussels Blockchain Week is opvallend. Over twee weken moet er namelijk een defietieve versie komen van het Markets in Crypto Assets (MiCA)-voorstel. De MiCa moet zoals de naam al doet vermoeden een net van regels over de industrie gooien. Alle 27 Europese lidstaten moeten de richtlijnen gaan volgen.
Het evenement staat niet in het teken van leuke bitcoin projectjes. Met name grote spelers komen aan het woord. Martin Brunncko van Binance zegt dat ze veel moeten doen om door de keuring te komen. In Frankrijk en Italië is dat inmiddels gelukt.
Hij hoopt dat uniforme regels hem gaan helpen om overal in Europa hun diensten te blijven leveren. We zien in de praktijk dat in Nederland je nog steeds niet met iDEAL je geld kunt storten bij Binance. Waarschijnlijk door bepaalde regelgeving. In Spanje moest Binance stoppen met bitcoin futures.
De aanwezige grote bedrijven juichen meer regels en richtlijnen dus toe. “Het zal veel werk zijn, maar we omarmen regelgeving, we willen een duidelijk regelgevingskader hebben”, zegt Laura Chaput, hoofd van compliance bij een Belgische marktmaker genaamd Keyrock.
De Beukelaer (en veel andere in de industrie) houden er een andere kijk op na: “In België, in Europa, is het probleem dat we te conservatief en risicomijdend zijn. We maken ons te veel zorgen over wat er kan gebeuren.”