Bitcoin zoekopdrachten in Turkije stijgen met 566% na grote daling Turkse lira

De lira in Turkije is plots 14% minder waard, een enorme klap voor bedrijven en particulieren met veel spaartegoeden. Aanleiding is het ontslag van een centrale bankier door president Erdogan. Het is de derde centrale bankdirecteur die sinds medio 2019 is ontslagen.

Ook overweegt de overheid kapitaalcontroles om een bankrun te voorkomen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin zoekopdrachten in Turkije

Het directe gevolg is dat het aantal Google zoekopdrachten het afgelopen etmaal met maar 566% is gestegen. Inwoners lijken op zoek naar een alternatief nu hun spaargeld in één klap veel minder waard is geworden. Dat blijkt uit recente data van Google Trends. In de grafiek is plots een piek te zien in de uren nadat het nieuws bekend werd.

Sterker, het aantal zoekopdrachten naar Bitcoin is in het land naar een nieuw record geschoten, een verdubbeling in vergelijking met de hype markt in 2017.

Bitcoin zoekopdrachten in Turkije stijgen met 566% na grote daling Turkse lira

Het nieuws komt als een donderslag bij heldere hemel omdat de ontslagen governeur Naci Agbal juist werd geprezen om zijn beleid. Hij wist de devaluatie van de lira in te tomen en liet de rente wat oplopen om hogere inflatie te voorkomen. Sinds het begin 2021 is de waarde van de lira met maar liefst 20% hersteld ten opzichte van de dollar.

Volgens de BBC heeft het abrupte ontslag geleid tot veel minder vertrouwen onder zowel binnenlandse als buitenlandse investeerders.

Na het ontslag van de progressieve bankier duikelde de waarde ineens met 14%. Of het herstel zich doorzet is ook de vraag. Want opvolger Şahap Kavcıoğlu is een bankier en politicus die weinig vertrouwen heeft in het laten oplopen van de rente om inflatie te voorkomen.

Momenteel wordt ligt het aantal zoekopdrachten naar Bitcoin op een nieuw record, een verdubbeling van het aantal zoekopdrachten tijdens de bullrun van 2017.

Richtlijnen

De Turkse overheid maakte bij monde van minister van Industrie en Technologie, Mustafa Varank, ook bekend om cryptovaluta te gaan reguleren. De minister zei tegen lokale nieuwsmedia:

“Ik heb mij bedacht, ik kijk er niet meer negatief naar. Ik begrijp dat Bitcoin en cryptovaluta nut hebben en effectief zijn.”

Tegelijkertijd waarschuwt Varank ook voor mogelijke fraude en belastingontduiking via Bitcoin en andere cryptovaluta.

Een aantal landen buiten de westerse economieën lijken bitcoin als anker meer te gaan omarmen, iets wat door iemand als Plan B als fase vijf wordt gezien. Venezuela en Iran delven Bitcoin en settlen ook transacties in Bitcoin. Een provincie in Pakistan kiest er ook voor om elektriciteit om te gaan zetten in nieuw geld.

Nigeria en India overwegen een verbod op Bitcoin, maar dat verbod lijkt zich te concentreren op transacties tussen de bancaire sector en de cryptosector. Burgers kunnen onderling wel cryptovaluta uitruilen. In beide landen heeft de wisselkoers van Bitcoin een premium.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
turkije

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...