Turkse lira daalt 14% in één dag na actie Erdogan, Bitcoin wint aan populariteit

De Turkse lira daalde gisteren met maar liefst 14% tegenover de dollar. De reden? President Erdogan zette de voorzitter van de centrale bank van het land af. Het bleek een keuze die niet goed uitpakte voor de lokale valuta én al haar spaarders.

Turkse lira

Het leek eindelijk weer een beetje de goede kant op te gaan met de lira. Gouverneur Naci Agbal werd in november benoemd en sindsdien klom de valuta langzaam op uit het dal.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De beslissing van president Erdogan om Agbal te ontslaan is keihard. De oud-voorzitter van de centrale bank voerde namelijk een forse renteverhoging in om de enorme inflatie te stoppen. Erdogan was hier niet van gediend en stuurt Agbal hierom de laan uit.

Het gevolg: de lira devalueerde alsnog. Binnen no-time daalde de koers met ongeveer 15% ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Daarmee is al het werk van Agbal om de lokale valuta sterk te maken teniet gedaan, zoals onderstaande tweet duidelijk laat zien.

Sinds Agbals aanstelling op 7 november was de Turkse lira meer dan 15% gestegen ten opzichte van het recente dieptepunt van 8,50 lira tegenover de Amerikaanse dollar. De waarde van de lira was sinds 2018 bijna gehalveerd.

Dit is de derde keer op rij dat president Erdogan ingrijpt. Hij roept zijn centrale bank verschillende keren op om de rente juist laag te houden. Ruim twee jaar geleden wees hij ook al eens de voorzitter van de centrale bank de deur toe, toen hij met een renteverhoging kwam.

Bitcoin als alternatief

Het klinkt heel cliché en cru, maar Bitcoin is in dit soort situaties een perfect alternatief. Het is namelijk een valuta waarbij het monetair beleid bestaat op basis van rules in plaats van rulers. Of beter gezegd: het inflatieschema staat in steen gebeiteld, en daar kan geen centrale bankier (of president) wat aan veranderen.

De inflatie in Bitcoin halveert iedere vier jaar. Momenteel komen er iedere dag 900 nieuwe bitcoin in omloop. Over vier jaar is dat 450 bitcoin per dag, en dit blijft de komende eeuw halveren tot in 2140 alle 21 miljoen bitcoin in omloop zijn.

Hierdoor ontstaat er schaarste én dus waardevastheid. Dit is precies de eigenschap die de Turken keihard nodig hebben. Want door de actie van Erdogan is de waarde hun spaargeld in één nacht met 15% gedaald (ten opzichte van de wereld buiten Turkije).

Hun vermogen waar ze hard voor hebben gewerkt, verdampt waar je bij staat. Ze worden bij wijze van spreken slapend arm. Om nog maar niet te spreken over de inflatie die de afgelopen jaren al optrad. In 2018 betaalde je namelijk nog 4 lira per dollar. Momenteel is dat meer dan 8 lira per dollar.

Het is dus ook niet heel gek dat de lokale bevolking op zoek gaat naar alternatieven. Dat blijkt ook uit de zoekresultaten op Google. De zoektocht naar Bitcoin schiet de lucht in, zo blijkt uit data van Google Trends:

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
turkije