Bitcoiner draagt bij aan de vrijheid van Julian Assange, betaalt $500.000 schuld in BTC

2867 totale weergaven

Een bitcoiner heeft Julian Assange geholpen om zonder schulden naar huis terug te keren na een strijd van maar liefst 14 jaar tegen uitlevering aan de VS. Dat maakt Cointelegraph bekend vandaag.

Julian Assange weer vrij man

WikiLeaks-medeoprichter Julian Assange is vrij na een 14-jarige strijd tegen uitlevering aan de Verenigde Staten. Om zijn vrijheid te verzekeren, doneerde een anonieme bitcoiner meer dan 8 Bitcoin, ter waarde van ongeveer $500.000, om de familie van Assange te helpen de schuld af te betalen die was ontstaan door zijn reis- en vestigingskosten.

Op 24 juni is Assange vrijgelaten uit de zwaarbeveiligde Belmarsh-gevangenis in het Verenigd Koninkrijk nadat hij een schikking had bereikt met de Amerikaanse autoriteiten. Kort na zijn vrijlating vertrok hij uit het Verenigd Koninkrijk met een privévliegtuig vanaf een luchthaven in Londen naar Saipan in de Noordelijke Marianeneilanden, wat Amerikaans grondgebied is.

Assange is op 26 juni voor een districtsrechtbank in Saipan verschenen, waar hij schuld bekende aan één aanklacht van het overtreden van de Amerikaanse spionagewet door het lekken van geclassificeerde documenten. De reis was gepland om te voorkomen dat Assange voet zou zetten op Amerikaanse bodem.

Bitcoiner betaalt schuld Assange

In een interview verklaarde Stella Assange, Assange’s vrouw, dat “vrijheid een prijs heeft.” Assange moest namelijk $520.000 betalen aan de Australische regering voor het “gedwongen” charteren van vlucht VJ199 om naar Saipan en Australië te reizen.

Stella startte een crowdfundingpagina om haar man te helpen met zijn schulden na zijn terugkeer naar huis in Australië.

De donatielink is op 25 juni door Stella Assange geplaatst, en binnen 10 uur betaalde een anonieme Bitcoiner meer dan 8 Bitcoin aan het fonds, waarmee bijna het doel van $520.000 is bereikt. Hij heeft ook al meer dan 300.000 Britse ponden ($380.000) aan fiat-donaties ontvangen.

De enkele Bitcoin-donatie was de grootste donatie aan het fonds, meer dan alle andere donaties in alle valuta’s samen. Als gevolg hiervan zal Assange zonder schulden in Australië aankomen.

Tijdens Assange’s rechtbankzitting op 26 juni veroordeelde rechter Ramona Manglona hem tot vijf jaar en twee maanden gevangenisstraf voor het bekennen van schuld aan spionageaanklachten. Echter, Assange heeft de exacte hoeveelheid gevangenistijd al uitgezeten in het Verenigd Koninkrijk tijdens het vechten tegen uitlevering. Als gevolg daarvan verliet hij de rechtbank als een vrij man.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...