Bitcoiners realiseerden afgelopen vrijdag voor 1,9 miljard dollar aan verliezen

De problemen rondom FTX zijn op het moment van schrijven nog verre van opgelost, maar we kunnen langzaam maar zeker het schadeplaatje inkleuren. Afgelopen vrijdag moesten bitcoiners het grootste dagelijkse verlies sinds juni 2022 in de boeken schrijven.

Verlies van 1,9 miljard dollar

Op vrijdag 18 november namen bitcoiners volgens Glassnode 1,9 miljard dollar aan gerealiseerde verliezen. Het op drie na grootste dagelijkse gerealiseerde verlies in de geschiedenis van bitcoin. De enige keren dat het gerealiseerde verlies hoger uitpakte dan afgelopen vrijdag, waren in juni 2021 (start van de bearmarkt), de implosie van LUNA en de daling van juni 2022.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het is voor ons te hopen dat het hierbij blijft, maar er lijken op dit moment nog wat andere dominostenen te wankelen binnen de industrie. Denk bijvoorbeeld aan Genesis, een groot leenplatform dat volgens de geruchten voor 1 miljard dollar aan kapitaal nodig heeft.

Er bestaat echter een mogelijkheid dat de markt alle ellende reeds heeft ingeprijsd. Het omvallen van FTX kwam als een verrassing, maar dat het omvallen van FTX mogelijk andere grote spelers in de problemen brengt is uiteraard geen verrassing. Alleen als spelers van het kaliber van Coinbase en Binance omvallen, dan kan de ellende nog weleens een stuk groter worden.

De schade is niet ongewoon

Hoewel het natuurlijk extreem pijnlijk is dat bitcoin ook in deze cyclus ruim 75 procent van zijn waarde verloor ten opzichte van de all-time high, is het ditmaal niet erger dan tijdens vorige bearmarkten. Steker nog, als we naar de data kijken, dan lijkt het tegenovergestelde waar.

Dylan LeClair deelde enkele uren geleden de bovenstaande grafiek, waarin duidelijk is te zien dat de huidige correcties ten opzichte van de all-time high zelfs meevallen. In het verleden lag de bodem nog een stuk dieper dan datgene wat we tot nu toe hebben moeten ondergaan.

Waar de bodem straks precies ligt is lastig te voorspellen, maar opvallend is dat het sentiment bij de doorgewinterde bitcoiners bijna onbuigbaar is. Het HODL-leger lijkt zich niet van de wijs te laten brengen door de bijna extreme dalingen van de bitcoin koers als gevolg van het FTX-drama.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....