FTX kocht penthouse van $30 miljoen voor personeel

Het management van de gevallen beurs FTX en de ouders van oprichter Sam Bankman-Fried (SBF) hebben voor 121 miljoen dollar aan vastgoed gekocht op de Bahama’s. Dat blijkt uit documenten die persbureau Reuters heeft ingezien.

Luxe appartementen

Het gaat in totaal om 19 vastgoedobjecten die ze zich de afgelopen twee jaar hebben toegeëigend. Het gaat om luxe huizen aan het stand, waaronder een zevental appartementen in het dure resort Albany. Elk appartement kost ongeveer 10 miljoen dollar.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het is bekend dat er een select groepje medewerkers van FTX samen in één huis woonde, alleen is onduidelijk om welk appartement het gaat.

Bij een ander huis met toegang tot het strand in Old Fort Bay, een gated community die ooit de thuisbasis was van een Brits koloniaal fort dat in de 18e eeuw is gebouwd om te beschermen tegen piraten, zijn de ouders van SBF, de Stanford-professoren Joseph Bankman en Barbara Fried, ondertekenaars van het koopcontract. De academici hebben dit huid gebruikt als vakantiehuis.

Vermoedelijk heeft het bedrijf van hun zoon deze vastgoeddeal gefinancierd, ze hebben tegenover Reuters niet bevestigd dat ze er zelf voor betaald hebben. Volgens een woordvoerder van het echtpaar is geprobeerd om de woning terug te geven aan de FTX Group, de overkoepelende entiteit waar onder andere FTX.com, FTX US en Alameda Research vallen.

FTX-drama

FTX of SBF wil niet reageren op interviewverzoeken van Reuters. Eerder verklapte SBF aan het persbureau dat hij samen met negen andere collega’s in één huis woont. Het personeel genoot gratis maaltijden en een Uber-achtige service om over het eiland te hoppen.

Het FTX-drama is uitgebreid beschreven, naar verluidt heeft het gevallen crypto imperium circa 1 miljoen schuldeisers en is er 10 miljard dollar aan klantentegoeden misbruikt om te speculeren op de cryptomarkt. Ook is er 1 miljard dollar uit de bedrijfskas verdwenen.

De huidige bewindvoerder John Ray bevestigd aan Reuters dat er bedrijfsmiddelen zijn gebruikt om persoonlijke spullen voor het management en personeel te kopen.

Reuters heeft nog dieper gegraven via welke entiteiten het vastgoed is aangekocht. Volgens een openbare database op het eiland heeft
FTX Property Holdings Ltd, onderdeel van de FTX Group, in 2021 en 2022 vijftien eigendommen gekocht ter waarde van ongeveer $100 miljoen. De duurste aankoop was een penthouse van $30 miljoen in Albany, waar Tiger Woods elk jaar een golftoernooi organiseert. Uit de documenten blijkt dat het stulpje is gebruikt als kantoor.

Ook zijn er nog drie luxe appartementen gekocht op One Cable Beach, aan het strand in New Providence. Deze kostten tussen de
$950.000 en $2 miljoen en zijn gekocht door Nishad Singh, voormalig hoofd engineering bij FTX en Gary Wang, medeoprichter van FTX. Ook SBF woonde onder meer hier.

En dan is er nog het FTX-hoofdkwartier dat nu leeg staat, en waarbij de meubels tegen sommige ramen zijn geduwd. Alle reclame is van het pand verwijderd. Het personeel is enkele weken geleden geheel vertrokken.

Lees meer over:
FTX

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...