Bitcoinprijs kan fors stijgen door verdere adoptie, zegt PlanB

Als je het aan de Nederlandse analist PlanB vraagt, dan zijn de vooruitzichten bijna altijd bullish voor de bitcoin koers. Ook nu weer deelt hij op Twitter een 'analyse' waarin hij speculeert op een toekomstige koersexplosie voor bitcoin. Die analyse baseert hij op de adoptiegraad van bitcoin en de koersprestaties die daar in het verleden op volgden.

Koersexplosie op komst?

In zijn bericht schrijft PlanB over de sprong die de bitcoin koers van praktisch nul naar 20.000 dollar maakte als gevolg van een adoptiegraad van 1 procent. Dat betekent dat PlanB het idee heeft dat op dit moment 'slechts' 1 procent van de wereldbevolking aan de bitcoin zit.

Adoptie blijft overigens altijd een vaag begrip, omdat je het op heel veel verschillende manieren kunt inkleuren. Heeft iemand die voor 50 dollar aan bitcoin bezit de digitale munt geadopteerd? Persoonlijk zou ik zeggen van niet. In die zin is het lastig om de adoptie in percentages uit te drukken.

Maar goed, volgens PlanB is er op dit moment sprake van een adoptie van 1 procent en bracht dat de koers naar 20.000 dollar. In zijn bericht speculeert hij vervolgens over de koersexplosie die bitcoin zal doormaken als de adoptie van 1 naar 50 procent stijgt.

Wij kunnen het antwoord op dit vraagstuk ook niet geven, maar de kans is groot dat de koers velen malen hoger ligt als bitcoin er inderdaad in slaagt om een adoptiegraad van 50 procent te bereiken. De grote vraag is vooral of bitcoin het in zich heeft om dat op de lange termijn voor elkaar te krijgen.

De adoptie

Eerder deze week publiceerde PlanB ook al over de adoptiegraad van bitcoin. Dit deed de analist uiteraard met een grafiek die helemaal in zijn eigen stijl is opgebouwd. In het commentaar bij de grafiek geeft PlanB aan vooral uit te kijken naar de verticale periode van de zogenaamde S-curve, die in de volgende halving-periode van 2024 tot 2028 moet plaatsvinden.

Overigens is de timing van het verticale gedeelte van de S-curve een schatting van PlanB, op basis van een redelijk eenvoudige berekeningen met data uit het verleden. Het is dus nog maar de vraag of we in die periode inderdaad die verticale adoptie van bitcoin zien.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....