PlanB: ‘Potentiële bitcoin koers van 55.000 dollar in aantocht’

Je kent de Nederlandse analist PlanB waarschijnlijk van zijn in 2019 gepubliceerde Stock-to-Flow model. Met dat model lukt het PlanB als één van de eerste analisten ter wereld een waarde te plakken op de schaarste van bitcoin en deze direct te vergelijken met goud en zilver. Ditmaal bespreekt PlanB met de grafiek van de S&P 500 eens wat anders dan het Stock-to-Flow model.

Grootste argument voor de bears

Als je het aan PlanB vraagt is macro-onzekerheid op dit moment het grootste argument voor de bears. "Onzekerheid met inflatie, een recessie en de oorlog. De S&P 500 is een proxy voor macro, omdat aandelenhandelaren alle informatie in de koersen verwerken", aldus de analist op YouTube.

Alles zit volgens PlanB in de koers en volgens hem is het dan ook een goede proxy voor de toekomst. "Aandelen bereikten in oktober een bodem, terwijl bitcoin in november een bodem pakte. Er zit wat vertraging in en het lijkt erop dat de aandelenmarkt leidend is ten opzichte van bitcoin", zo gaat de analist verder.

Volgens de analist komt dit vooral door het grote verschil in de omvang van de markt tussen aandelen en bitcoin. "Als je het mij vraagt moet bitcoin nog wat inhaalwerk doen ten opzichte van de aandelenmarkt. Op basis van deze grafiek moet de bitcoin koers richting de 55.000 dollar", zo sluit hij dit onderdeel af.

Stock-to-Flow

"Het voornaamste signaal binnen het Stock-to-Flow model is natuurlijk de halving. Er zijn echter maar drie halvings geweest en daartussen gebeurd er niet zoveel voor het model", aldus PlanB die dit aanwijst als mogelijke probleem voor het model.

De volgende halving staat voor maart 2024 op het programma, waardoor we nog iets meer dan een jaar moeten wachten op de nieuwe halving. Vanaf dat moment gaat de beloning per blok voor miners van 6,25 naar 3,125 bitcoin.

Of dat uiteindelijk voldoende is om een nieuwe bullmarkt te starten is lastig te zeggen. Als je het aan PlanB vraagt is het bijna een zekerheid, maar we hebben in 2021 en 2022 weer gezien dat zekerheden niet bestaan in de bitcoin-wereld.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....