Bitcoin’s computerkracht komt steeds meer uit Amerika

Amerikaanse bedrijven investeren steeds meer in de rekenkracht van het bitcoin netwerk. De meerderheid van de computerkracht is nog steeds gevestigd in China, maar er is een verschuiving gaande.

Bitcoin (BTC) rekenkracht verhuist

Chun Wang, medeoprichter van één van de grootste bitcoin mining pools F2Pool, zag dat China in april 2021 minder dan de rekenkracht vertegenwoordigde. "Er is echt een verschuiving gaande."

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Wang kwam op Twitter met marktdata van vermogensbeheerder Digital Currency Group op de proppen. Dat liet zien dat Foundry, een opkomende mining pool onder de vleugels van DCG, naar de top 5 doorgestoten is. Foundry is nu goed voor 7,6% van alle rekenkracht wereldwijd.

CEO Barry Silbert van DCG zegt: 'Bitcoin rekenkracht is aan het verschuiven van China naar Noord-Amerika'.

De grootste mining pool is overigens nog steeds AntPool, uit de stal van de Chinese miner fabrikant Bitmain. Ze zin op moment van schrijven goed voor een aandeel van 18,6% van de totale rekenkracht.

Cambridge

Cointelegraph citeert een recent onderzoeksrapport van de University of Cambridge. De vermaarde Britse universiteit heeft een zogenaamde Bitcoin Mining Map samengesteld.
De data loopt tot en met april 2020, toen China nog goed was voor 65% van de totale hashrate.

Volgens een andere bron, de BTC mining publicatie Miner Daily, schatte de rekenkracht op 55% afgelopen januari 2021. Amerika zou goed zijn voor 11%.

Het zoemt al langer rond in de markt, maar China zit vanwege haar klimaatdoelstellingen steeds meer met bitcoin mining in haar maag. De vorige maand kondigde de centrale regering strengere controles aan op het gebied van energieverbruik en CO2-uitstoot. De overheid vreest dat de klimaatdoelen mede door bitcoin mining in het gedrang komen.

Zo moest de regio Binnen-Mongolië al haar mining activiteiten staken omdat de energieconsumptie uit de klauwen liep. Alleen die regio was al goed voor 8% van de totale hashrate wereldwijd.

Volgens podcast en mining expert Marty Bent zijn de marktdata een bewijs dat de productie van nieuwe bitcoin geografisch steeds meer verspreid is. Het is in zijn ogen dan ook onzin dat China (lees: de Chinese overheid) kan bepalen wat er met het bitcoin netwerk gebeurt.

Volgens een recent nieuwsbericht van Nasdaq is de Amerikaanse olie- en gasstaat Texas druk doende om meer mining activiteiten naar zich toe te trekken. Een van de business cases is dat energieproducenten hun energieoverschotten aan mining bedrijven of andere operators kunnen doorverkopen.

Het alternatief is dat energieoverschotten anders afgefakkeld worden of in het netwerk wegvloeien.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app!

Lees meer over:
Chinahashrate

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...