‘Explosie kolenmijn China zorgt voor daling 30% rekenkracht Bitcoin’
Verschillende Bitcoin mining pools hebben de afgelopen 24 uur aanzienlijk aan rekenkracht moeten inleveren. De oorzaak ligt bij een explosie van een kolenmijn in de Chinese regio Xinjiang. Hierdoor ligt het complete lokale elektriciteitsnet plat.
Explosie kolenmijn
Wu Blockchain, een doorgaans goed geïnformeerde Chinese reporter, merkt op Twitter op dat een heel aantal mining pools het afgelopen etmaal flink aan hashrate aan verloren. Zo schijnt Antpool bijna 25% in het rood te staan, leverde BTC.com 18,9% in, heeft Poolin 33% minder rekenkracht en daalde de hashrate van Binance met 20%.
De reden is schrijnend. Afgelopen zaterdagavond vond er in de provincie Hutubi een explosie plaats bij een kolenmijn. Hierdoor kwamen 29 mijnwerkers vast te zitten. Tot overmaat van ramp overstroomde de mijn ook nog, waardoor zowel haast als voorzichtigheid gevraagd wordt. Acht van de mijnwerkers zijn inmiddels gered, maar 21 van hen zit nog vast.
De reddingswerkzaamheden zijn in volle gang bezig, en uit veiligheidsoverwegingen is besloten om alle activiteiten bij de mijn te stoppen. Dit resulteert in meer of mindere mate in een complete blackout van de elektriciteit. De Bitcoin miners voelen hier ook de gevolgen van.
Bitcoin mining
Dovey Wan, eveneens een lokale reporter, meldt dat de hashrate van Bitcoin met bijna 30% daalde. Het moet gezegd worden: dit percentage lijkt wat aan de hoge kant. Daarnaast is dit niet fataal voor Bitcoin. Waar het ogenschijnlijk om een tijdelijke (!) stroomuitval gaat, kalibreert het netwerk ook automatisch.
Als de blocken gevolg door deze ramp minder snel gemined worden (door een lagere hoeveelheid rekenkracht), zal de mining difficulty adjusmtent haar werk doen. Door de moeilijkheidsgraad van het minen aan te passen, behoudt het netwerk haar gemiddelde ~10 minuten per block. Deze aanpassing vindt iedere twee weken plaats.
Anderzijds kun je wel stellen dat het aandeel van bruine energie bij deze pools aanzienlijk is. Waar sommige onderzoeken aantoonden dat 74% van de rekenkracht afkomstig is van hernieuwbare bronnen, blijkt het in deze situaties wel anders te zijn.
Daarnaast kun je ook argumenteren dat deze ramp de (de)centralisatie van de mining industrie aankaart. Waar vaak genoemd wordt dat tussen de 50% en 65% van de rekenkracht in China bevindt, lijken deze statistieken een ander beeld te geven.
De laatste weken zijn er overigens steeds meer verhalen dat de Verenigde Staten als natie actie moet ondernemen tegen China door middel van adoptie en mining. Peter Thiel riep daar onlangs nog toe op: 'China kan Bitcoin als wapen gebruiken tegen de VS'
Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!