Verdachte witwaszaak 119.754 bitcoin vrij op borgtocht

Verdachte witwaszaak 119.754 bitcoin vrij op borgtocht

Een van de verdachten van het witwassen van de gestolen Bitfinex bitcoins is vrijgelaten op borgtocht. De rechter stelde de borgsom voor Heather Morgan vast op $3 miljoen, inclusief het huis van haar ouders.

Vluchtplannen voor Oekraïne en Rusland

Ilya Lichtenstein en Heather Morgan worden verdacht van het witwassen van 119.754 bitcoin. Amerikaanse opsporingsdiensten hebben ruim 94.000 bitcoin teruggehaald en hebben zicht op meer.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Nadat het echtpaar eerder van een rechter in New York in afwachting van hun proces op borgtocht vrijgelaten mocht worden, werd dit gisteren door een federale rechter overruled. Heather Morgan mag naar huis, Ilya Lichtenstein blijft in hechtenis.

De openbaar aanklagers zeggen dat onderzoek heeft uitgewezen dat het echtpaar van plan was om naar Oekraïne of Rusland te vluchten. Tijdens een reis naar Oekraïne in 2019 zijn rekeningen geopend en telefoonnummers aangevraagd. Ook lagen gestolen Russische en Oekraïense identiteiten voor een man en een vrouw klaar.

Voorproefje proces

Tijdens de voorlopige hoorzitting van maandag voerde de verdediging aan dat de zaak tegen Lichtenstein en Morgen nogal ‘dunnetjes’ was, de gebruikte opsporingsmethodes ‘verwarrend’ en het bewijs van het OM ‘indirect’.

“Ik ben het totaal oneens met die typering,” reageerde rechter Howell, die goed thuis is in de wereld van cryptovaluta, daarop.

Het OM is van mening dat de wallet waar voor $3,6 miljard aan bitcoin in zat wel van Lichtenstein geweest moet zijn, want ze hebben de private keys van die wallet gevonden in een versleuteld document op een account van Lichtenstein.

Het gesprek daarna belooft wat voor het proces.

“De verdediging heeft betoogd dat de staat niets heeft aangevoerd dat lijkt op direct bewijs,” zei Howell tegen de aanklagers. “Zou je kunnen zeggen dat het vinden van de private keys vrij duidelijk direct bewijs is?”

En nadat de aanklagers bevestigend antwoordden: “Zeg maar ‘het moordwapen’?”

Vooralsnog mag Morgan het proces in relatieve vrijheid afwachten. De rechter bepaalde dat de verdachte huisarrest heeft en een enkelband moet dragen. In huis zijn geen apparaten met internetverbinding toegestaan of handel in cryptovaluta. De borg bedraagt $3 miljoen, inclusief het huis van Morgan’s ouders in Californië.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

De prijs in euro's bij Bitvavo:

Disclaimer: dit is géén financieel advies. Cryptocurrency's zijn risicovolle assets.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties