Markant New Yorks duo verdacht van witwassen van $5 miljard aan bitcoin

De FBI heeft een man en vrouw opgepakt die betrokken zouden zijn bij de hack van Bitfinex in 2016. Het tweetal wilde geld witwassen dat jaren geleden buit was gemaakt. De wetshandhavers hebben ook meer dan $3,6 miljard aan bitcoin in beslag hebben genomen.

Ze worden ervan verdacht 5 miljard dollar te hebben witgewassen, meldt onchainbureau Elliptic.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Wie zijn de dieven?

Het gaat om Ilya Lichtenstein (34) en zijn vrouw Heather Morgan (31). Beiden zijn woonachtig in Manhattan, New York. Dinsdag (vandaag, red.) moeten ze voor de federale rechtbank verschijnen.

De twee worden beschuldigd van betrokkenheid bij het witwassen van maar liefst 119.754 bitcoin. Dit is zes jaar geleden door een hacker buit gemaakt bij cryptobeurs Bitfinex.

Eric Wall duikt verder in de situatie van de verdachten. Heather Morgan gaf eerder een presentatie over hoe je met social engineering bijna alles voor elkaar kunt krijgen. Het lijkt erop dat ze haar kennis over dit onderwerp niet onder stoelen of banken stak.

Naast het beheren van miljarden aan gestolen bitcoin was het stel ook actief op social media. Met name Morgan (of Razzlekhan) is op het internet te vinden in verschillende video's. Van TikToks tot aan videoclips, er is van alles te vinden.

Bitcoin van hack

Ten tijde van de hack was dit $71 miljoen waard, maar door de enorme prijsstijging van bitcoin, wordt de buit nu gewaardeerd op $4,5 miljard. Een groot deel daarvan (94.000 BTC ter waarde van $3,6 miljard) is nu geconfisqueerd.

Matthew Graves van het District of Columbia vertelt dat de FBI het voor elkaar heeft gekregen om de Bitcoin te traceren. Het digitale geld liet sporen achter op een darknet-site. Deze website stond op de radar vanwege een groot aantal misdrijven, waaronder seksueel misbruik van kinderen.

In het document is te zien hoe de twee uiteindelijk te linken waren aan de hack.

Markant New Yorks duo verdacht van witwassen van $5 miljard aan bitcoin

Inbeslagname

Volgens het Amerikaanse ministerie van Justitie is dit de grootste inbeslagname ooit. Procureur-generaal Lisa Monaco voegt er een verklaring nog aan toe dat dit aantoont dat cryptocurrency's "geen veilige haven zijn voor criminelen".

Hoewel bitcoin onconfisqueerbaar geld is, heeft Monaco wel gelijk. Alle transacties en adressen zijn transparant in te zien in de blockchain. Iedere beweging van deze ruim $4 miljard zou alle alarmbellen hebben doen afgaan.

Vermoedens

Er waren al vermoedens dat de bitcoins van Bitfinex in beslaggenomen waren. Vorige week gingen deze alarmbellen namelijk ook af, toen het hele bedrag ineens naar één adres werd gestuurd.

Dit gedrag week af van andere transacties uit het verleden. Sommige blockchainanalisten legden al de link met de FBI. Bijna alle gestolen fondsen werden naar één ontvangstadres verplaatst, waarop maar liefst 94.643 bitcoin staat.

Eerder dit jaar haalde Bitfinex zelf al het relatief kleine bedrag van 6,51 BTC terug.

Hack

In augustus 2016 begon de hele mania. Gebruikers raakten niet alleen (tijdelijk) hun bitcoin kwijt, maar in sommige gevallen namen traders ook genoegen met 36% verlies. Er werd dan een deel van het tegoed in mindering gebracht.

Vervolgens werd het tegoed weer aangevuld met Bitfinex tokens die een dollar waard waren (LEO). Uiteindelijk hebben alle klanten hun geld teruggekregen in dollars of iFinex-aandelen.

Wat er gaat gebeuren met de tienduizenden bitcoin die nu in het bezit zijn van de FBI is niet bekend. Wel maakt de beurs het een en ander bekend in een blogpost:

"If Bitfinex receives a recovery of the stolen bitcoin, as described in the UNUS SED LEO token white paper, Bitfinex will, within 18 months of the date it receives that recovery use an amount equal to 80% of the recovered net funds to repurchase and burn outstanding UNUS SED LEO tokens."

De prijs van deze token steeg binnen no-time met meer dan 50%.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!