Nieuwe claim tegen BitMEX: “Management sluisde $440 miljoen weg”

Tegen het moederbedrijf achter Bitcoin bedrijf BitMEX is een nieuwe rechtszaak gestart. Het management, waaronder CEO Arthur Hayes, zou systematisch de bedrijfsrekening van HDR Global Trading Limited hebben “geplunderd”.

Er gaat om een gigantisch bedrag: 440 miljoen dollar, omgerekend ruim 31.400 Bitcoin, wat zou zijn verduisterd.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Plundering?

Blijkbaar voelde het (oude) management nattigheid, toen de Commodity Futures Trading Commission (CFTC) in juli 2019 een onderzoek instelde naar de derivatenbeurs.

Volgens deze nieuwe aanklacht (PDF), aangespannen door handelsfirma BMA LLC, Yaroslav Kolchin en Vitaly Dubinin, was dat onderzoek aanleiding om in actie te komen en duizenden Bitcoin weg te moffelen. Ze eisen van de rechter een direct inbeslagname van de assets op de balans van HDR.

Ze vermoeden namelijk dat Hayes & co opzettelijk enkele honderden miljoen dollars hebben weggesluisd, voordat de autoriteiten de Bitcoin in beslag zouden nemen.

In de aanklacht is niet gedetailleerd omschreven waar de fondsen naartoe zijn. HDR is formeel geregistreerd op de Seychellen, maar de bedrijfsstructuur bestaat uit een kerstboom aan BV’s.

Het getal van ruim 31.000 Bitcoin komt niet geheel uit de lucht vallen. BitMEX hield namelijk een oorlogskas aan om eventuele (toekomstige) handelsverliezen te dekken.

Onderzoeken CFTC en FBI

De aanklacht komt bovenop de lopende onderzoeken van de CFTC, het ministerie van Justitie en de FBI. De autoriteiten hebben op 1 oktober zowel een strafrechtelijke als een civiele aanklacht tegen de derivatenbeurs ingediend.

Het gaat om een forse lijst van verdachtmakingen. Ze zijn civielrechtelijk aangeklaagd wegens het faciliteren van witwassen waarmee de Bank Secrecy Act is overtreden. Daarop staat een maximale gevangenisstraf van 5 jaar per persoon.

Daarnaast verdenkt de CFTC de exchange ervan beleggers uit de VS te hebben bediend zonder geldige licentie en andere registratie.

BitMEX biedt namelijk hoog risicovolle beleggingsproducten aan (doorlopende futures), waarmee speculatie op de toekomstige Bitcoin prijs mogelijk is.

Het gold jarenlang als dé plek om op de prijs te gokken. Inmiddels eten concurrenten als Binance en Bybit marktaandeel van BitMEX op. Beleggers wachten mogelijk inbeslagname door de FBI niet af en halen Bitcoin van de beurs.

“Onjuist”

Volgens een woordvoerder van HDR kloppen de nieuwe aantijgingen niet.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”We zijn bekend met de heer Pogodin die al een reeks onjuiste claims heeft ingediend tegen ons en andere partijen in de Bitcoin industrie. We zullen die via de formele weg afhandelen en zien een uitspraak van de rechter met vertrouwen tegemoet”.[/penci_blockquote]

De prijs van Bitcoin is dit weekend door de 12.000 euro geschoten, het hoogste punt sinds januari 2018.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...