Bitstamp voldoet aan Europese regels: MiFID MTF-licentie voor cryptobeurs

286 totale weergaven
europa bitcoin btc crypto regelgeving |

Bitstamp, officieel de oudste actieve cryptobeurs ter wereld, heeft een belangrijke mijlpaal bereikt met de MiFID Multilateral Trading Facility (MTF)-licentie van de Europese toezichthouder.

De licentie, verleend door de Securities Market Agency in Slovenië, stelt Bitstamp in staat om gereguleerde crypto-derivatenproducten aan te bieden binnen de Europese markt. Dat meldt het bedrijf in een persbericht.

Eerste cryptobeurs met MTF-licentie in de EU

Met de MiFID MTF-licentie sluit Bitstamp zich aan bij een selecte groep van Europese crypto-exchanges die voldoen aan de standaarden van conventionele financiële markten. De licentie, doorgaans toegepast op gereguleerde aandelen- en derivatenbeurzen, versterkt het vertrouwen in de stabiliteit en betrouwbaarheid van de cryptosector.

Bitstamp kan hierdoor een breder aanbod van producten bieden, zoals crypto-derivaten en perpetual swaps. Deze producten maken het mogelijk voor investeerders om te profiteren van prijsfluctuaties zonder directe eigendom van cryptovaluta en verhogen de kapitaalefficiëntie, wat vooral voor institutionele klanten interessant is.

Focus op veiligheid en naleving

De toekenning van de MTF-licentie benadrukt Bitstamp’s naleving van strikte klantbeschermings- en anti-witwasnormen en zijn interne risicobeheer. Jean-Baptiste Graftieaux, CEO van Bitstamp, noemt de licentie een erkenning van Bitstamp’s betrouwbaarheid en veiligheid. “Deze licentie stelt Bitstamp in staat om beleggers een breder scala aan investeringsstrategieën te bieden en ondersteunt een efficiëntere kapitaalbenutting voor institutionele investeerders.”

Breed effect voor de Europese cryptosector

De toekenning van de MiFID MTF-licentie aan Bitstamp markeert niet alleen een mijlpaal voor het bedrijf zelf, maar ook voor de Europese cryptosector als geheel. Het verhoogt de geloofwaardigheid van crypto-exchanges die opereren volgens de normen van gereguleerde financiële markten, wat kan bijdragen aan een bredere acceptatie van digitale activa binnen de Europese Unie.

Met de licentie toont de cryptosector aan te kunnen voldoen aan strenge financiële regelgeving en kapitaaleisen, vergelijkbaar met traditionele beurzen.

Volgens marktanalisten kan deze ontwikkeling ook een precedent scheppen voor andere cryptobeurzen die actief willen blijven binnen de EU. Naarmate meer exchanges voldoen aan de Europese MiFID-standaarden, kunnen zowel particuliere als institutionele beleggers rekenen op een veiliger handelsklimaat.

De grotere regulering zou daarnaast de weg kunnen effenen voor banken en andere financiële instellingen om nauwer samen te werken met crypto-exchanges, wat verdere institutionele investeringen kan aanmoedigen.

Toekomstige uitbreidingsmogelijkheden voor Bitstamp

Met de MTF-licentie krijgt Bitstamp de mogelijkheid om zijn productaanbod verder uit te breiden, wat de concurrentiepositie ten opzichte van andere wereldwijde crypto-exchanges versterkt.

In aanvulling op de nieuwe derivatenproducten kan Bitstamp zich richten op het ontwikkelen van geavanceerde handelsinstrumenten, zoals hefboomproducten en opties, die traditioneel zijn voorbehouden aan gereguleerde financiële instellingen. Deze diversificatie kan de positie van Bitstamp in de Europese markt aanzienlijk versterken en meer ervaren handelaren aantrekken.

Lees meer over:
Bitstamp

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...