Bittrex schikt met de SEC voor $24 miljoen

1229 totale weergaven

De Amerikaanse failliete cryptobeurs Bittrex en haar CEO hebben geschikt met de Securities and Exchange Commission (SEC) voor $24 miljoen. De toezichthouder heeft het bedrijf, niet te verwarren met hun internationale handelsportal Bittrex Global, in april aangeklaagd voor het opereren als een niet-geregistreerde beurs.

Bittrex’s buitenlandse dochteronderneming, Bittrex Global GmbH, is akkoord om de aanklachten te schikken dat ze zich niet hadden geregistreerd als een effectenbeurs in Amerika, aldus de SEC in een verklaring.

“Jarenlang werkte Bittrex samen met token-uitgevers om te voorkomen dat het investeringscontracten waren, alles in een poging om de federale effectenwetten te ontduiken. Ze zijn hier niet in geslaagd,” aldus Gurbir S. Grewal, directeur van de handhavingsafdeling van de SEC, in een verklaring.

“Deze schikking van vandaag maakt duidelijk dat je aansprakelijkheid niet kunt ontlopen door simpelweg labels te veranderen of beschrijvingen aan te passen. We kijken naar wat er daadwerkelijk wordt aangeboden,” vervolgt hij.

Medeoprichter Bill Shihara van Bittrex noemt de schikking “een goed resultaat” in een email aan The Block.

“Het is van vitaal belang dat ons land een balans vindt tussen het bevorderen van innovatie, het aanmoedigen van ondernemers en de noodzaak om consumenten te beschermen, en ik hoop dat de voorgestelde schikking van vandaag dat proces helpt bevorderen,” zegt Shihara.

Bittrex had al in maart aangekondigd dat het zich terugtrok uit de Verenigde Staten.

Het bedrijf was een van de grootste beurzen in de VS, met een marktaandeel van bijna 23% aan USD-ondersteuning aan het begin van 2018.

De SEC treedt hard op tegen cryptobeurzen en heeft verklaard dat ze geregistreerd moeten zijn bij de toezichthouder. De instantie bracht in juni aanklachten tegen Coinbase wegens het opereren als een niet-geregistreerde beurs.

SEC-voorzitter Gary Gensler heeft gewaarschuwd voor het niet naleven van de regels in de cryptosector.

“De platforms zelf, waar de handel plaatsvindt in verschillende cryptotokens, hoewel sommige onder de effectenwetten vallen, voldoen momenteel niet noodzakelijk aan die beproefde bescherming tegen fraude en manipulatie,” zei Gensler vorige maand in een interview met Bloomberg.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...