De voorraad van stablecoins op bitcoin markt blijft dalen ondanks toetreden PayPal

PayPal is onlangs toegetreden op de stablecoinmarkt, maar het is een markt die al ruim een jaar een dalende curve vertoont. Dat blijkt uit cijfers van The Block.

De totale voorraad van stablecoins is aan het dalen sinds medio 2022. In 2023 is de voorraad met ongeveer 12% gedaald, van $139 miljard aan het begin van het jaar tot $122 miljard in augustus.

Hoe is deze neergang te verklaren? Volgens sommige analisten is de entree van PayPal denken dat de neergang binnenkort zou kunnen veranderen, vooral met de intrede van PayPal in de sector.

“Als PayPal kan aantonen dat stablecoins nuttig zijn voor het betalingsverkeer, dan worden andere traditionele financiële instellingen ook geconfronteerd met een competitieve noodzaak om stablecoins te adopteren,” aldus Mark Lurie, CEO van Shipyard Software, tegenover The Block. “Als PayPal serieus is over het gebruik van stablecoins, is dat een belangrijke motor achter de adoptie ervan.”

Ondertussen lijken regelgevende instantie zich te positioneren voor een uitbreiding van het gebruik van stablecoins.

In een brief aan regionale Fed banken die geïnteresseerd zijn in “het uitgeven, aanhouden of uitvoeren van transacties in dollartokens om betalingen te vergemakkelijken”, zegt de Amerikaanse Federal Reserve dat banken de juiste procedures moeten volgen om om te gaan met liquiditeits- en risico’s van onwettige financiering.

De centrale bank heeft dinsdag nieuwe richtlijnen gegeven om haar toezicht op banken die betrokken zijn bij stablecoin-activiteiten te versterken. Het “Novel Activities Supervision Program” is bedoeld om het toezicht op alle door haar overziene bankorganisaties te versterken, met de nadruk op crypto, gedistribueerde blockchaintechnologie en “technologiegedreven partnerschappen met niet-banken om financiële diensten aan klanten te leveren”.

Ook het Britse ministerie van Financiën werkt aan voorstellen voor een regelgevend regime voor systemische stablecoins. Het kader Ze beschrijft hoe de Bank of England en de Financial Conduct Authority gezamenlijk toezicht kunnen houden op het uitgeven en gebruik van stablecoins.

De stablecoinmarkt is grotendeels in handen van Tether USDT, dat maar liefst 850 miljoen dollar winst maakte het afgelopen kwartaal.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...