BlackRock CEO: bitcoin is een geweldige assetklasse

De CEO van BlackRock heeft zich uitgesproken over de potentie van bitcoin als nieuwe assetklasse. Larry Fink, zelf een miljardair volgens zakenblad Forbes, ziet bitcoin en cryptocurrency's als een nieuwe 'interessante assetklasse'.

Met 9.000 miljard dollar onder beheer is BlackRock de grootste fondsmanager ter wereld. Groter dan namen als Vanguard, UBS, Fidelity, JPMorgan Chase en BNY Mellon.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Van scepticus naar voorstander

Opvallend, want in 2017 betitelde de investeerder cryptovaluta nog als 'een index voor het witwassen van crimineel geld'. Hij deed zijn uitspraken in het bekende financiële programma Squawk Box van CNBC.

In het interview temperde hij wel gelijk de verwachtingen door te zeggen dat 'mijn investeerders er niet héél veel interesse in hebben'.


Niettemin liet toch wel degelijk doorschemeren als CEO en als privé persoon de markt op de voet te volgen.

'Ik ben gefascineerd door bitcoin en de mensen die er elke dag mee bezig zijn. Ik begrijp het narratief van bitcoin als store of value en het kán het een geweldige assetklasse worden.'

Fink (68) ziet bitcoin echter niet de dollar of ander fiat valuta vervangen.

'Het is géén vervanging van bestaande betaalmunten, maar ik denk wel dat ze cryptocurrency's van fiat valuta gaan zien. Ik beoordeel het als een assetklasse en niet zozeer als een betaalmiddel.'

Fink noemde bitcoin en andere cryptomunten in 2017, tijdens de vorige bullrun, nog een manier om crimineel geld wit te wassen. Blijkbaar liggen de kaarten er vier jaar later heel anders voor. Eind 2020 liet de financiële topman al weten zijn hij zijn mening had bijgesteld.

In januari dit jaar werd bekend dat BlackRock handelt in bitcoin futures. in maart werd bekend dat ze 37 futurecontracten aanhouden aan de Chicago Mercantile Exchange.

Fink zegt daarover:

'We houden het in de gaten. We investeren in bitcoin, we bestuderen het en we krijgen er inkomsten uit.'

Institutionele dominantie

Dat grote instituties bitcoin inmiddels ontdekt hebben als nieuwe investering, is goed doorgedrongen in de markt. Naast miljardairs zoals Paul Tudor Jones en Stanley Druckenmiller, zijn er sinds 2019 diverse bekende namen actief.

Fidelity, niet de minste naam, wil graag een bitcoin exchange traded fund (ETF), op de markt brengen en heeft daarvoor een aanvraag ingediend bij de Securities & Exchange Commission. Net als overigens zakenbank Goldman Sachs en ETF-specialist Van Eck.

BNY Mellon, ook een bekende naam op Wall Street gaat als bank custodian services aanbieden. En JP Morgan Chase gaat een mandje aan cryptocurrency's verkopen aan vermogende klanten. Kortom, de markt is volop in beweging en Wall Street duikt gretig erop.

En inmiddels komt men ook in het afwachtende Nederland ook in beweging. Robeco, een bekende fondsmanager, adviseert haar institutionele klanten om 1% van hun vermogen in bitcoin te beleggen. Van ABN AMRO en ING is bekend dat ze werken aan een custodian oplossing voor digitale assets.

Initiatieven op de retail markt zoals een bitcoin wallet, zijn in het geval van ABN AMRO en Rabobank vroegtijdig gesneuveld.

Bitcoin presteert in 2020 en ook in 2021 beter dan de meeste assets en laat een vaste waarde als goud en zilver als hedge in de reële economie ver achter zich.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
Blackrock

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...