Blockstream lanceert een non-custodial lightning oplossing Greenlight

Blockstream komt met een nieuwe lightningoplossing, gepresenteerd tijdens Bitcoin Amsterdam 2023 door Christiaan Decker. Ze noemen het zelf een “Lightning-as-a-Service” oplossing.

Nu moeten lightning-gebruikers nog kiezen tussen een custodial en een non-custodial oplossing om betalingen te doen. Custodial is gemakkelijk, terwijl non-custodial meer technische kennis vereist.

“De uitdaging is om dit te verlichten zonder concessies te doen aan beveiliging of functionaliteit”, zegt Christian Decker, Core Tech Engineer van Blockstream en hoofd van Greenlight. “Het is ontworpen om ontwikkelaars in staat te stellen lightning naadloos in hun apps te integreren, terwijl gebruikers volledige exclusieve controle over hun satoshi’s behouden.”

Greenlight maakt gebruik van een architectuur die ervoor zorgt dat de privésleutels, die exclusieve controle over de bitcoin verlenen, door de gebruiker worden opgeslagen en nooit worden gedeeld met de infrastructuur van Blockstream. Voor app-ontwikkelaars vermindert deze benadering het risico en de aansprakelijkheid die gepaard gaan met het vasthouden van gebruikersfondsen, terwijl ze de volledige controle voor gebruikers behouden.

De introductie van Greenlight heeft tot doel de uitdagingen te vereenvoudigen waar ontwikkelaars mee te maken hebben bij het bouwen en onderhouden van lightning-infrastructuur. Door deze technische uitdagingen uit te besteden aan Blockstream, kunnen bedrijven zich richten op het creëren van innovatieve lightning-gebaseerde toepassingen zonder concessies te doen aan beveiliging of functionaliteit, waardoor de noodzaak voor dure oplossingen wordt geëlimineerd en kostbare tijd voor innovatie vrijkomt.

Greenlight-ontwikkelaarscertificaten, die toegang bieden tot de API van de service, zijn beschikbaar via de Greenlight-ontwikkelaarsconsole. Om de groei van toepassingen die eigen bewaarde lightning gebruiken aan te moedigen, biedt Blockstream een gratis platform aan, waarmee ontwikkelaars kunnen experimenteren met de mogelijkheid om tot 1.000 “on-demand” knooppunten te implementeren. Voor bedrijven zijn er ook betaalde, uitgebreidere opties voorhanden.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...