Bitcoin betalingen met lightning enorm populair: groei van 1.200%

Een onderzoek van Nederlander Sam Wouters van bitcoinbedrijf River Financial laat zien dat lightning aan populariteit wint.

Lightning wordt populairder

Het secundaire laag bovenop de bitcoin blockchain is in twee jaar tijd naar schatting met 1.212% gegroeid. Het verwerkte in de maand augustus van dit jaar maar liefst 6,6 miljoen betalingen. Let op: dit gaat om het aantal "gerouteerde transacties".

Dat is veel meer dan augustus 2021, toen een ander onderzoeksbedrijf nog op een totaal van 503.000 uit kwam.

Voor het rapport deed Wouters navraag bij een heleboel bedrijven die het lightning netwerk hebben geïntegreerd. Ondanks dat de koers van bitcoin daalde en er ook online minder naar bitcoin gezocht wordt, nam het aantal transacties met deze schaalbaarheidsoplossing dus wel enorm toe.

De ondergrens van het aantal betalingen is 6,6 miljoen. In realiteit ligt dit hoger omdat je privé-transacties (tussen twee private nodes) niet kunt meten als buitenstaander.

Gebruik lightning netwerk groeit met minimaal 1.200%

In augustus 2023 werd er $78,2 miljoen aan transactievolume verwerkt op lightning, een stijging van 546% ten opzichte van het $12,1 miljoen van augustus 2021.

Gebruik lightning netwerk groeit met minimaal 1.200%

In augustus 2023 bedroeg de gemiddelde transactiegrootte van een lightning betaling ongeveer 44.700 sats, of omgerekend $11,84. Qua aantal actieve gebruikers schat River een getal tussen de 279.000 en 1,1 miljoen.

Daarnaast was het slagingspercentage van lightning betalingen van River zélf in augustus 2023 maar liefst 99,7%. Liquiditeit in de betaalkanalen tussen de verzender en de ontvanger is het bekendste probleem voor falende betalingen.

Een laatste opmerkelijk detail: maar liefst 1 op de 8 actieve lightning gebruikers kiest voor custodial wallets, zoals accounts bij beurzen, Wallet of Satoshi, Alby of soortgelijke alternatieven. Het laat zien dat er nog veel winst te behalen valt voor self-custodial lightning wallets.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwslightning

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...