Blockstream maakt nieuwe standaard voor multi-sigs

Blockstream maakt nieuwe standaard voor multi-sigs

Blockstream heeft een nieuw idee gepubliceerd voor een andere manier om multi-sig setups te maken. Het voorstel is gebaseerd op Schnorr handtekeningen, een standaard die sinds de activatie van Taproot in bitcoin te gebruiken is.

Meerdere handtekeningen

Met een multi-sig setup kun je complexe(re) constructies bedenken waaronder je een bepaalde hoeveelheid bitcoin kunt uitgeven. Denk aan een 2-uit-3 multi-sig, waarbij een transactie door twee van de drie private keys moet worden ondertekend.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

In bitcoin kun je dit soort dingen al langer doen. Als je echter een 2-uit-3 constructie hebt, moet je 3 public keys en 2 signatures aan de transactie toevoegen, alvorens deze wordt verstuurd. Dit kan erg duur worden. Het FROST-protocol lost dit probleem al (deels) op. Dit staat voor Flexible Round-Optimized Schnorr Threshold Signatures.

Het is nog niet altijd even makkelijk om een soepele multi-sig te doen. Stel je voor dat de coördinatie met de andere peers mislukt, omdat men moeite heeft om op precies hetzelfde moment de data te versturen.

Met de nieuwe standaard van Blockstream moet dit worden opgelost. Het krijgt de naam Robust Asynchronous Schnorr Threshold Signatures (ROAST).

Volgens een blogpost van Blockstream Research is het basisidee van ROAST om transacties tussen bitcoin en de sidechain Liquid efficiënter, veiliger en meer privé te maken.

Robuuster

Het verschil zit hem dus in de flexibiliteit (FROST) en robuustheid (ROAST) van het doen van een multi-sig betaling. Deze nieuwe standaard kan altijd voldoende betrouwbare signers garanderen, en zo fouten voorkomen.

"Onze evaluatie laat zien dat ROAST goed schaalt naar grote groepen ondertekenaars, bijvoorbeeld een 67-van-100-setup met de coördinator en ondertekenaars op verschillende continenten."

"Zelfs met 33 kwaadwillende signers die de transactie proberen te blokkeren (bijvoorbeeld door ongeldige responses te sturen of helemaal niet te reageren), kunnen de 67 eerlijke ondertekenaars binnen enkele seconden met succes een handtekening produceren."

Voor Liquid is dit belangrijk, gezien deze sidechain momenteel gebaseerd is op een 11-uit-15 constructie. Echter is er ook een hard fork geweest, waardoor deze setup kan worden veranderd (zolang er maar consensus over is onder de deelnemers). Ook voor bitcoin zelf kan dit van toepassing zijn.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

De prijs in euro’s bij Bitvavo:

Disclaimer: dit is géén financieel advies. Cryptocurrency's zijn risicovolle assets.

Lees meer over:
Bitcoin Liquid blockstream

Koop bitcoin bij Bitvavo en profiteer nu nog van gratis handelen tot 1000 euro!

Meld je hier aan

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Koop bitcoin bij Bitvavo en profiteer nu nog van gratis handelen tot 1000 euro!

Meld je hier aan