Blockware Intelligence: “Wereldwijde bitcoin-adoptie in 2030 op 10 procent”

Bitcoin is net als het internet en social media een vorm van technologie die profiteert van het zogenaamde netwerkeffect. Een netwerkeffect betekent dat het netwerk in kwestie in waarde toeneemt naarmate het aantal participanten groeit. Neem bijvoorbeeld Twitter, als jij daar de enige gebruiker bent, dan heeft het platform praktisch nul waarde. Hetzelfde geldt voor bitcoin.

Wereldwijde bitcoin-adoptie naar 10 procent in 2030

Volgens een nieuw rapport van Blockware Intelligence groeit bitcoin momenteel sneller dan andere disruptieve technologieën als mobiele telefoons en elektriciteit. Als het op deze manier doorgaat, dan voorspelt Blockware Intelligence voor 2030 een wereldwijde adoptiegraad van 10 procent voor bitcoin. Daarmee zouden we op een totaal van 800 miljoen bitcoiners komen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Blockware Intelligence komt tot deze conclusie op basis van een vergelijking van de historische adoptiecurves van andere disruptieve technologieën als de auto, elektriciteit, mobiele telefoons, het internet en social media met de adoptiecurve van bitcoin sinds 2009.

"Alle disruptieve technologieën volgen een vergelijkbare exponentiële S-curve, maar [...] nieuwere op netwerken gebaseerde technologieën worden over het algemeen veel sneller geadopteerd dan de markt verwacht", aldus Blockware Intelligence in het rapport.

Blockware Intelligence:

Door gebruik te maken van gemiddelden en gewogen gemiddelden van de historisch adoptiecurves, in combinatie met de groei van de bitcoin-adoptie, is Blockware Intelligence uiteindelijk tot deze voorspelling gekomen.

Bitcoin groeit sneller dan andere technologieën

Verder geeft Blockware Intelligence aan dat bitcoin sneller groeit dan andere disruptieve technologieën. Dat lijkt met name te maken hebben met het monetaire aspect van bitcoin. Als je bitcoin adopteert als je spaarmiddel, dan voel je dat direct in je portemonnee. Terwijl het kopen van een auto of mobiele telefoon voor zorgt voor extra comfort of efficiëntie.

Daarnaast profiteert bitcoin net als het internet, mobiele telefoons en social media van het netwerkeffect. Hoe meer mensen de technologie adopteren, hoe meer de waarde van het netwerk toeneemt.

Als de adoptiesnelheid op dit tempo blijft doorgaan, dan zitten we rond het jaar 2040 op een wereldwijde adoptiegraad van meer dan 60 procent. Dat zijn getallen die op dit momenten nog praktisch onmogelijk lijken, maar datzelfde geldt voor de huidige adoptiegraad tien jaar geleden.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....