Adoptie bitcoin in Argentinië door 58% inflatie, 37% armoede

Adoptie bitcoin in Argentinië door 58% inflatie, 37% armoede

In Argentinië worden bitcoin en andere cryptovaluta omarmd. Gedreven door inflatie en armoede neemt de adoptie van cryptovaluta onder de bevolking toe.

Hoge inflatie, 37% armoede

Sinds 2016 kampt Argentinië met hoge inflatiecijfers. De inwoners van het land worden geraakt door een steeds minder koopkrachtige peso, ook veroorzaakt door structurele begrotingstekorten van de overheid. Ondertussen leeft 37,3% van de bevolking onder de armoedegrens en is de waarde spaartegoeden verdampt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Ook in Nederland neemt de inflatie toe, in februari was de consumentenprijsindex gestegen naar 6,2%. In februari was de inflatie in Argentinië jaar-op-jaar 52,3% en in april zelfs 58%. En dat is geen uitzondering, sinds 2017 steeg de inflatie van 25,6% naar vorig jaar 48,4%. Argentijnen adopteren bitcoin en andere cryptovaluta, ondanks dalende koersen en een tegenwerkende overheid. Begin van deze maand werd bekend dat de centrale bank commerciële banken verbiedt om bitcoin aan te bieden aan klanten.

Adoptie blijft toenemen, ondanks centrale bank

In een rapport van Americas Market Intelligence is te lezen dat het gebruik van cryptovaluta in Argentinië minimaal het dubbele is van dat in bijvoorbeeld Brazilië, Mexico of Peru. Het gaat dan niet alleen om bitcoin of ethereum, maar om het gebruik van stablecoins. Dat is een gemakkelijke manier om je vermogen in dollars onder te brengen en uit de peso te stappen. De centrale bank probeert een kapitaalvlucht te voorkomen en heeft het gebruik van Amerikaanse dollars sterk aan banden gelegd.

De president van Argentinië, Alberto Fernandez, is voorzichtig met het reguleren of verbieden van bitcoin en andere cryptovaluta.

“Er is een uitgebreide discussie over cryptovaluta en ik moet bekennen dat het zaak is om voorzichtig te zijn,” zei hij tijdens een interview in 2021.

In zijn beoordeling van cryptovaluta geeft de president aan dat cryptovaluta ook voordelen hebben als het gaat om het beteugelen van inflatie.

Het is “op een bepaalde manier een stabiele asset,” concludeert hij. En het wrange is dat dat vergeleken bij de peso, zelfs als je kijkt naar het volatiele karakter van bitcoin, ook nog waar is.

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties