3 cijfers die vandaag van belang zijn voor de bitcoin koers

De bitcoin koers is deze week onder de $19.000 geschoten en krabbelt nu omhoog. Wat zeggen de analisten over de korte termijn?

1. Fed vergadering op 20 september

Volgens Bloomberg-analist Mike McClone heeft bitcoin een 'wild card' in handen om te presteren in de huidige lastige macro-omgeving, zo laat hij in deze tweet optekenen. Hij zegt onder meer: 'Het is meestal een kwestie van tijd voordat het beleid van de Federal Reserve omslaat en dan is bitcoin de belangrijkste asset die daarvan kan profiteren'.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het is zeer de vraag wanneer het beleid van de Fed zich gaat keren. Op dit moment is er sprake van quantitative tightening. Wat betekent dat? Centrale banken gebruiken een hogere beleidsrente als een monetair middel om de hoeveelheid geld in de economie te verminderen.

Daarmee hopen ze dat er een dempend effect optreedt op de economie en de huidige prijzen. Op 27 juli heeft de Fed nog een stijging van 75 basispunten doorgevoerd. Het huidige beleid heeft tot gevolg dat 'risicovolle' assets zoals techaandelen en bitcoin een klap op de beurs krijgen. De dollar en de Amerikaanse staatsobligaties varen juist wel bij het huidige beleid. Investeerders vluchten in deze assets wachtend op een bodem van de risicovolle assets en stappen dan weer in.

Economen zijn het er niet over eens wanneer de Fed zijn beleid gaat herzien. Dat zou 'ergens in 2023' moeten zijn, zo staat in dit artikel te lezen.

Hoe dan ook, bitcoin heeft momenteel last van deze realiteit en de hoge correlatie met de aandelenmarkt. Op 20 en 21 september komt de Fed weer bijeen voor de volgende FOMC meeting, waar de centrale bank een volgende aankondiging zal gaan doen.

2. Aantal kleine bitcoinwallets groeien

Fed beleid of niet, het aantal adressen met daarin minder dan 1 bitcoin is groeiende, ziet ook on-chainanalist Checkmate.

  • de onderste lichtgroene kleur zijn de wallets met daarin 0.1 tot 1 bitcoin
  • de iets donkere groene kleur zijn de wallets met daarin 0.001 tot 0.01
  • de blauwe kleur stellen de wallets voor met daarin 0.001 of minder.

De Australische analist gaat in een bovenstaande tweet ook in op het dalende aantal munten die de laatste drie maanden actief zijn geweest op de blockchain (oranje/rood). Dat is volgens hem een direct gevolg van houders die hun munten laten rijpen, en waardoor de groene en gele age bands wél toenemen.

3. Ruim 38 miljoen adressen in het rood

Maar ook hier is de realiteit: steeds meer adressen in het rood door het huidige koersverloop. Dat is de conclusie die je kunt trekken na deze Glassnode cijfers op basis van het zevendaagse gemiddelde. Deze metric noteert een hoogtepunt van de afgelopen 24 maanden en dat er meer adressen op verlies staan is begin 2022 ingezet. Ter vergelijking: begin dit jaar stond de koers nog op ~$47.000.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...