Deze bedrijven investeren miljoenen in GlobalCoin van Facebook

De lijst met investeerders in de GlobalCoin, de digitale munt van Facebook, heeft vrijdagnacht het nieuws gebroken. The Block Crypto heeft de volledige lijst van bedrijven die een ‘node’ hebben gekocht in de blockchain van Facebook gepubliceerd.

Daarop prijken namen als Coinbase, investeerder Adreessen Horowitz en de holdingmaatschappij achter Booking.com, ook bekend in Nederland.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

‘Booking.com en VISA in GlobalCoin van Facebook’

Facebook heeft in alle stilte aan zijn blockchainproject gewerkt en nu komen er steeds meer details over naar buiten. De techgigant komt dinsdag 18 juni formeel naar buiten met een update, maar er is al informatie gelekt naar diverse media.

The Wall Street Journal brak het nieuws met een lijstje van 13 bedrijven die een zetel hebben in de Libra Association, de stichting achter de Libra blockchain van Facebook. In werkelijkheid blijft die lijst een stuk langer.

The Block Crypto maakt een volledige lijst bekend van de stichtende leden achter de Libra Association. Daaronder investeringsmaatschappijen zoals Andreessen Horowitz en Union Square Ventures.

Maar ook cryptobeurs Coinbase is een opvallende naam, net zoals Booking Holdings, de holding achter de bekende naam Booking.com.

Formeel gezien is Calibra als dochtermaatschappij opgericht als interne toezichthouder van het project.

Deze bedrijven investeren miljoenen in GlobalCoin van Facebook
Investeerders in het cryptoproject van Facebook

Wat is er nu bekend over Libra blockchain cq. GlobalCoin?

Wat is nu bekend omtrent de Libra private blockchain en de eigen digitale munt GlobalCoin? Een paar ‘feitjes’ op een rij:

Afrekenen via Whatsapp

We kennen in Nederland ‘Tikkie’, de betaalapp van de ABN AMRO. Facebook wil een dergelijke app naar een hoger plan tillen: betalen via een ‘private’ partij zonder tussenkomst van een bank. Futuristen zien deze poging van Facebook als een aanval van ‘Silicon Valley’ op ‘Wall Street’.

In de praktijk wordt de soep niet zo heet gegeten. Facebook heeft getracht om ‘Wall Street’ binnen te hengelen naar de stichting. Er zouden gesprekken zijn geweest met JP Morgan en Goldman Sachs, maar ‘Zuck’ kreeg nul op het rekest.

Het is onbekend met welke markt Facebook gaat starten, maar eerder is gefluisterd dat India hoog op het lijstje staat. Een gigantisch land met een zeer hoge Whatsapp penetratie.

Kan de GlobalCoin nieuwe gebruikers naar de blockchain – en cryptowereld lokken? Volgens de onderzoekers van LendEDU is dat een plausibel scenario. Er zijn nu circa 20 miljoen bitcoin wallets wereldwijd, waarvan slechts een klein percentage (zeer) actief is.

In totaal heeft Facebook via haar platforms Whatsapp, Instagram en Facebook ruim 2,4 miljard (ca. 30% van de wereldpopulatie, redactie) potentiële gebruikers tot haar beschikking. Ook in Nederland en Europa zijn er enkele honderden miljoenen gebruikers.

Regulering

De Amerikaanse firma zet zich schrap voor aangescherpt toezicht vanuit thuisland de VS en Europa op dit megalomane plan. Enkele prominente Britten leiden de lobby voor Facebook richting de Europese Commissie, die vragen heeft over de privacy van de gebruikers van de GlobalCoin.

De Commodity Futures Trading Commission (CFTC) heeft bekend gemaakt dat er nog geen aanvraag door Facebook is ingediend voor het noteren van de digitale munt. Het is in de VS de vraag onder welk toezicht de munt gaat vallen, de SEC (o.a. spotmarkt) of de CFTC (futuresmarkt).

Andreessen Horowitz

Een van de investeerders in een node op de Libra blockchain is Andreessen Horowitz, een investeringsfirma die zich dominant opstelt in de crypto-industrie. De vraag rijst of deze VC-firma enkele technologieprojecten koppelt aan het project van Facebook.

Een hoop gaande

Er is al met al een hoop gaande rondom het cryptocurrency project van Facebook. Het wordt steeds duidelijker dat het bedrijf van Mark Zuckerberg een gigantische alliantie aan het opbouwen is om zo ook de financiële wereld te betreden.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...