Deze bedrijven investeren miljoenen in GlobalCoin van Facebook

De lijst met investeerders in de GlobalCoin, de digitale munt van Facebook, heeft vrijdagnacht het nieuws gebroken. The Block Crypto heeft de volledige lijst van bedrijven die een ‘node’ hebben gekocht in de blockchain van Facebook gepubliceerd.

Daarop prijken namen als Coinbase, investeerder Adreessen Horowitz en de holdingmaatschappij achter Booking.com, ook bekend in Nederland.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

‘Booking.com en VISA in GlobalCoin van Facebook’

Facebook heeft in alle stilte aan zijn blockchainproject gewerkt en nu komen er steeds meer details over naar buiten. De techgigant komt dinsdag 18 juni formeel naar buiten met een update, maar er is al informatie gelekt naar diverse media.

The Wall Street Journal brak het nieuws met een lijstje van 13 bedrijven die een zetel hebben in de Libra Association, de stichting achter de Libra blockchain van Facebook. In werkelijkheid blijft die lijst een stuk langer.

The Block Crypto maakt een volledige lijst bekend van de stichtende leden achter de Libra Association. Daaronder investeringsmaatschappijen zoals Andreessen Horowitz en Union Square Ventures.

Maar ook cryptobeurs Coinbase is een opvallende naam, net zoals Booking Holdings, de holding achter de bekende naam Booking.com.

Formeel gezien is Calibra als dochtermaatschappij opgericht als interne toezichthouder van het project.

Deze bedrijven investeren miljoenen in GlobalCoin van Facebook
Investeerders in het cryptoproject van Facebook

Wat is er nu bekend over Libra blockchain cq. GlobalCoin?

Wat is nu bekend omtrent de Libra private blockchain en de eigen digitale munt GlobalCoin? Een paar ‘feitjes’ op een rij:

Afrekenen via Whatsapp

We kennen in Nederland ‘Tikkie’, de betaalapp van de ABN AMRO. Facebook wil een dergelijke app naar een hoger plan tillen: betalen via een ‘private’ partij zonder tussenkomst van een bank. Futuristen zien deze poging van Facebook als een aanval van ‘Silicon Valley’ op ‘Wall Street’.

In de praktijk wordt de soep niet zo heet gegeten. Facebook heeft getracht om ‘Wall Street’ binnen te hengelen naar de stichting. Er zouden gesprekken zijn geweest met JP Morgan en Goldman Sachs, maar ‘Zuck’ kreeg nul op het rekest.

Het is onbekend met welke markt Facebook gaat starten, maar eerder is gefluisterd dat India hoog op het lijstje staat. Een gigantisch land met een zeer hoge Whatsapp penetratie.

Kan de GlobalCoin nieuwe gebruikers naar de blockchain – en cryptowereld lokken? Volgens de onderzoekers van LendEDU is dat een plausibel scenario. Er zijn nu circa 20 miljoen bitcoin wallets wereldwijd, waarvan slechts een klein percentage (zeer) actief is.

In totaal heeft Facebook via haar platforms Whatsapp, Instagram en Facebook ruim 2,4 miljard (ca. 30% van de wereldpopulatie, redactie) potentiële gebruikers tot haar beschikking. Ook in Nederland en Europa zijn er enkele honderden miljoenen gebruikers.

Regulering

De Amerikaanse firma zet zich schrap voor aangescherpt toezicht vanuit thuisland de VS en Europa op dit megalomane plan. Enkele prominente Britten leiden de lobby voor Facebook richting de Europese Commissie, die vragen heeft over de privacy van de gebruikers van de GlobalCoin.

De Commodity Futures Trading Commission (CFTC) heeft bekend gemaakt dat er nog geen aanvraag door Facebook is ingediend voor het noteren van de digitale munt. Het is in de VS de vraag onder welk toezicht de munt gaat vallen, de SEC (o.a. spotmarkt) of de CFTC (futuresmarkt).

Andreessen Horowitz

Een van de investeerders in een node op de Libra blockchain is Andreessen Horowitz, een investeringsfirma die zich dominant opstelt in de crypto-industrie. De vraag rijst of deze VC-firma enkele technologieprojecten koppelt aan het project van Facebook.

Een hoop gaande

Er is al met al een hoop gaande rondom het cryptocurrency project van Facebook. Het wordt steeds duidelijker dat het bedrijf van Mark Zuckerberg een gigantische alliantie aan het opbouwen is om zo ook de financiële wereld te betreden.

  By Wessel Simons

  Journalist en mede-oprichter van bitcoinmagazine.nl in 2017. De site is uitgegroeid tot een van de belangrijkste bitcoin - en cryptosites van de Benelux met ruim 1 miljoen gebruikers.

  Meest gelezen

  Nieuws
  Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

  Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

  Nieuws
  Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

  Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

  Nieuws
  Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

  Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

  Nieuws
  Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

  Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

  Nieuws
  De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

  In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

  Lees meer

  Net binnen

  Nieuws
  Wat zeggen de Spot Bitcoin ETFs in Canada over zijn grote broers in Amerika?

  Op 10 januari eindigde de Amerikaanse Securities and Exchange Commissie (SEC) het jarenlange wachten op...

  bitcoin-logo-bull-run Nieuws
  Bitcoin koers op hoogste niveau in ruim 2 jaar tijd

    Bitcoin-investeringsproducten zagen afgelopen week een instroom van bijna 600 miljoen dollar, zo blijkt uit...

  Nieuws
  Ripple Rechtszaak: Nieuwe Class Action, Wat Gaat Ripple Doen?

  In 2024 bevindt Ripple zich in een ongekend lastige situatie. Na een tegenslag in de...

  Pepe koers pump Nieuws
  PEPE Koers Pumpt 50%, Is Deze Nieuwe Crypto Meme De Volgende?

  De bekende crypto meme PEPE, verraste vandaag de markt met een indrukwekkende pump van 50%...

  Bitcoin
  BlackRock noteert hoogste handelsvolume van bitcoin ETF: meer dan $1 miljard

  Te midden van de stijgende bitcoinprijs, gaat het ook met BlackRock's bitcoinfonds erg goed. Op...

  Lees meer