Bitcoin ‘hot’ in Brazilië: meer dan $6,3 miljard handelsvolume in 2020

Brazilianen hebben volgens hun lokale belastingdienst dit jaar met z’n allen voor minimaal $6,3 miljard aan bitcoin (BTC) gekocht en verkocht. Sinds augustus 2019 zijn zogenoemde ’trading providers’ verplicht om de details van hun aankopen te delen met de Federal Revenue of Brazil (RFB).

Bitcoin aankopen

De gegevens van deze Braziliaanse Bitcoiners zijn verzameld in een openbaar rapport van de RFB. Ze geven de volumes per cryptocurrency per maand weer.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Van januari tot september 2020 werd in totaal 33 miljard Braziliaanse real, ter waarde van ongeveer $ 6,3 miljard, verhandeld. Het merendeel hiervan vond plaats in de bitcoin markt. Ook de Dai stablecoin, Ether en Dogecoin schijnen erg populair te zijn.

Iets meer context over onderstaande grafiek is niet overbodig. De eerste kolom toont de cryptovaluta (in dit geval BTC), gevolgd door de maand. In de derde kolom staat het aantal acties en/of transacties. De vierde en vijfde kolom tonen de totale en de gemiddelde som van deze acties.

Bitcoin 'hot' in Brazilië: meer dan $6,3 miljard handelsvolume in 2020

Handelsplatformen Brazilië

Het gaat om data van de vijf grote handelsplatformen in Brazilië: Transfero, Foxbit, Novadax, Escher, Nox, Red River, BitBlue, BitPreço en OWS. Bij deze statistieken is naar verluidt ook data van over-the-counter (OTC) desks meegenomen. Voor Foxbit is de OTC-handel goed voor 40% van de inkomsten.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=”João Canhada, CEO van Foxbit”]“Het zijn investeerders die op zoek zijn naar diversificatie van hun portfolio. Vaak verlaten ze de traditionele markt van financiële investeringen in traditionele banken en kopen ze hun eerste bitcoin. Dit klantprofiel geeft de voorkeur aan OTC.”[/penci_blockquote]

Het is natuurlijk ook goed mogelijk dat Brazilianen accounts hebben op niet-Braziliaanse handelsplatformen, zoals Binance en Coinbase.

Brazilië is de negende economie ter wereld met een Bruto Binnenlands Product (BBP) van $1,8 biljoen. De inflatie van de lokale valuta stond het afgelopen jaar gelijk aan 4,3%. Vergeleken met de buurlanden Venezuela en Argentinië valt dat nog mee, maar toch is dit een onnodig hoog percentage. Helemaal vergeleken met de inflatie van bijvoorbeeld bitcoin.

Daarnaast heeft het land heeft een lange geschiedenis met kapitaalcontroles, iets dat barrières zou kunnen opwerpen voor kleine bedrijven.

Uit een onderzoek van een half jaar geleden is gebleken dat er in Brazilië opmerkelijk veel Bitcoin aanhangers zijn. Altcoins vergaren relatief gezien nauwelijks aandacht, gekeken naar Google Trends. Het Zuid-Amerikaanse land laat alleen Kenya boven zich.

Wil je tot slot meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBraziliëBTC